ΚΟΣΜΟΣ

Γκάλοπ μεταξύ ξένων επενδυτών: Μόνο το 36,8% βλέπει «ατύχημα» με την Ελλάδα

Καίτοι δεν παρουσιάζονται σημάδια χαλάρωσης στις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και οι συνομιλίες δεν προχωρούν με σταθερό βήμα, οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.

Να είναι αυτό μια προσπάθεια υποτίμησης της κατάστασης ή μιας λάθος ανάγνωσης; Το σίγουρο είναι ότι δύο μήνες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει, ενώ τα μετρητά ολοένα και λιγοστεύουν. Όπως αναφέρει η Telegraph, αυτούς τους κινδύνους δεν φαίνεται να τους λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές που ομολογουμένως έχουν «ανασφαλή ψυχολογία» σε ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές.

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών, μόνο μια μειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει από την Ελλάδα να είναι το πρώτο μέλος της Ευρωζώνης που θα εγκαταλείψει το «μπλοκ» τους επόμενους 12 μήνες. Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από γερμανική εταιρεία Sentix, βρέθηκε μόνο ένα ποσοστό36.8% των ερωτηθέντων που αναμένει μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ποσοστό χαμηλότερο ακόμη και από την αντίστοιχη μέτρηση του Φεβρουαρίου (τότε το ποσοστό ήταν 38%). Παράλληλα, οι επενδυτές δεν βλέπουν ούτε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χρεωμένες χώρες (μόλις το 27,5% το πιστεύει).

Θα υπάρξει συμφωνία

Πώς εξηγείται, άραγε, αυτή η αισιόδοξη προοπτική που απεικονίζουν οι επενδυτές, τη στιγμή που οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της περνάει μέσα από τούνελ; ο Τζούλιαν Τζέσοπ της Capital Economics, εξηγεί το σκεπτικό του: «Η αίσθηση είναι ότι τελικά θα υπάρξει ένα είδος συμφωνίας, τουλάχιστον μέχρι να κυλήσει το υπάρχον πακέτο για τους επόμενους μήνες. Όσο βουίζει η κρίση πάνω από την Ελλάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν με την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη χώρα είναι μια ειδική περίπτωση και ότι η ΕΚΤ, τελικά, θα δράσει έτσι να μην υπάρξει πρόβλημα στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης».

 

Ωστόσο, ο Τζέσοπ προειδοποιεί πως ακόμη και αν υπάρξει τώρα μια συμφωνία για την Ελλάδα, το μέλλον της στην Ευρωζώνη τελεί υπό αμφισβήτηση. «Θα υπάρξει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία για το επόμενο πακέτο βοήθειας μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οικονομικά θεμέλια επιδεινώνονται, καθώς η Ελλάδα είναι πιθανό να επιστρέψει ξανά στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact