ΚΟΣΜΟΣ

Γκάλοπ του Bloomberg: Συντριπτικό «ναι» υπέρ της Ευρωζώνης -Μεγάλο «όχι» στη δραχμή

Ο διχασμός του εκλογικού σώματος ως προς την τοποθέτησή του στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Το γκάλοπ που διενήργησε το Bloomberg καταδεικνύει την πρόδηλη αλήθεια.

Παράλληλα, όμως, δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσονται ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και κατά της επιστροφής στη δραχμή.

Το γκάλοπ διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας για λογαριασμό του αμερικανικού δικτύου σε δείγμα 1.042 ατόμων. Σε αυτό, το «Όχι» συγκεντρώνει το 43% και το «Όχι» το 42.5%, κάτι που δείχνει ολοκάθαρα στο σχίσμα που έχει προκληθεί στο εκλογικό σώμα (το περιθώριο λάθους φτάνει στο 3%).

Η έρευνα καταδεικνύει ακόμη την παραδοχή των Ελλήνων ότι το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να λύσει τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας. Δείχνει, όμως, και την απόλυτη ταύτιση του μέσου Έλληνα με το ευρώ και την Ευρωζώνη: τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ, άρα και στην Ευρωζώνη.

Δίχασε τους Έλληνες

«Αυτό το δημοψήφισμα έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία σε δύο γκρουπ. Υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν το μέλλον της χώρας εκτός της ΕΕ και του ευρώ και κάποιοι άλλοι που το αντιμετωπίζουν ως μια διαπραγματευτική τακτική», αναφέρει ο καθηγητής και εκλογολόγος, Νίκος Μαρατζίδης.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων φαίνεται πως το στρατόπεδο του «Όχι» έχει αρχίσει να χάνει δυνάμεις, σε σχέση με την αρχή της καμπάνιας. Από το προηγούμενο Σάββατο, οπότε και προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα, οι θιασώτες του «Όχι» ήταν περίπου το 52%, ενώ το «Ναι» έφτανε μόλις το 26.5%. Τώρα, αρχίζουν να εμφανίζονται μεγάλες μετατοπίσεις.

Το γκάλοπ έδειξε τον πιο απόλυτο τρόπο την απόφαση των Ελλήνων να δουν τη χώρα τους μέσα στην Ευρωζώνη (81%), θεωρώντας πως μένοντας στην ένωση και το ευρώ, θα έχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες στο μέλλον. Σε αντίθεση με τη δραχμή, την οποία ούτε που θέλουν να την ακούσουν.

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact