ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Ο Κάμερον κάνει συνεχόμενες συσκέψεις -Φοβάται έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» που ενδέχεται να προκύψουν από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και ένα Grexit.

Το παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, αλλά δεν είναι ο μόνος που παραδέχεται πως η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συνεχόμενες συσκέψεις μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων για να σταθμίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να ελέγξουν τις πιθανότητες ζημιών που ενδέχεται να υποστεί η «Γηραιά Αλβιόνα».

Όπως σημειώνει ο Guardian, σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη) ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου και παραδέχθηκε πως το βασικό μέρος των συζητήσεων θα περιστραφούν γύρω από το θέμα της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι του Whitehall παραδέχονται πως το Φεβρουάριο είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις για να εξετάσουν τις πιθανότητες ενός Grexit. Τώρα, υπό το βάρος των εξελίξεων, ανανεώνουν αυτές τις έκτακτες συναντήσεις έτσι ώστε να διαγράψουν κάθε πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης ή πιθανών ζημιών. Αναφέρουν πως σύμφωνα με τις δικές τους αναλύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να κηρύξει χρεοκοπία.

Τα capital controls

Μάλιστα, πλέον, οι συζητήσεις των φορέων χάραξης πολιτικής της Μ. Βρετανίας έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες και μελετούν τις επιδράσεις που έχει μια πιθανή επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με τους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ή σκοπεύουν να την επισκεφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το βρετανικό ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με το Foreign Office και άλλα κυβερνητικά στελέχη, εξετάζουν ακόμη τις μακροχρόνιες συνέπειες που ενδέχεται να έχει στο οικονομικό σύστημα της χώρας, μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία. Με δεδομένο πως οι αναλυτές σημειώνουν πως μια τέτοια κίνηση φέρνει ακόμη πιο κοντά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέχρι να συμβεί αυτό (και αν συμβεί) η Μ. Βρετανία εξετάζει τις ζημιές που θα έχουν οι επιχειρήσεις βρετανικών συμφερόντων που έχουν λαμβάνειν χρήματα από την Ελλάδα. Η αίσθηση είναι ότι αν υπάρχει αναταραχή στην Ευρωζώνη, αυτό θα έχει επίπτωση και στη Μ. Βρετανία, καθώς υπάρχει άμεση σχέση στον εμπορικό τομέα. Οι εξαγωγείς εμφανίζονται θορυβημένοι, καθώς το σοκ ενός Grexit μπορεί να απλωθεί σε όλη την ήπειρο, επομένως θα πρέπει να αναζητήσουν νέες αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Κάτι που δεν είναι εύκολο.

Οι συζητήσεις του Κάμερον

Από την μεριά του, ο Ντέβιντ Κάμερον θα συζητήσει με τον Ματέο Ρέντσι στο Μιλάνο και με τον Ξαβιέ Μπετέλ στο Λουξεμβούργο για τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση. Μάλιστα, η Downing Street επιβεβαίωσε πως το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

«Θα είναι μια ευκαιρία να ακούσει ο κ. Κάμερον τις απόψεις του κ. Ρέντσι για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές επίλυσης του θέματος πριν από το τέλος του μήνα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact