ΚΟΣΜΟΣ

Γυναίκα διοικεί τις μονάδες των Κούρδων μαχητών στο Κομπάνι

Μια γυναίκα έχει τεθεί επικεφαλής των Κούρδων μαχητών στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν να καταλάβουν τη συριακή, κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστές από την περιοχή.

«Η Μάισα Άμπντο, γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν, έχει αναλάβει τη διοίκηση των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στο Κομπάνι, στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν», αποκάλυψε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι YPG αντιστέκονται από τις 16 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει το ΙΚ στο Κομπάνι.

Όπως συνηθίζουν οι Κούρδοι μαχητές, η Μάισα χρησιμοποιεί ψευδώνυμο. Το «Αφρίν» προέρχεται από τη γενέτειρά της, μια κουρδική πόλη που όπως και το Κομπάνι βρίσκεται στην επαρχία του Χαλεπιού.

«Όσοι την γνωρίζουν λένε ότι είναι καλλιεργημένη, έξυπνη και ψύχραιμη. Ανησυχεί για το ηθικό των μαχητών και ενδιαφέρεται προσωπικά για τα προβλήματά τους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα Έμπντι, ένας Κούρδος ακτιβιστής από το Κομπάνι.

Η 40χρονη Μάισα δίνει τη μάχη της στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν, δηλαδή του «Αντιστασιακού Μαχμούντ», όπως μεταφράζεται το ψευδώνυμό του στα κουρδικά.

Η παρουσία γυναικών μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο. Οι αντάρτες του PKK, που από το 1984 μάχονταν στην Τουρκία για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και πριν από δύο χρόνια ξεκίνησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, είχαν από παλιά πολλές γυναίκες στις τάξεις τους.
Στις 5 Οκτωβρίου η Ντιλάρ Γκενξεμίς ή Αρίν Μιρκάν όπως ήταν το ψευδώνυμό της, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές στα περίχωρα του Κομπάνι. Ήταν η πρώτη γυναίκα-καμικάζι κουρδικής καταγωγής από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact