ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H Rosetta σε απόσταση αναπνοής από τον κομήτη

Το διαστημικό σκάφος Rosetta εκτοξεύτηκε το 2004 με αποστολή να προσεγγίσει και να εξερευνήσει από κοντά ένα κομήτη.

Μετά από δέκα χρόνια περιπλάνησης στο ηλιακό μας σύστημα το σκάφος βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον στόχο του. Εχει πλησιάσει τον κομήτη που κυνηγά σε απόσταση μόλις χιλίων χλμ και έστειλε τις πιο κοντινές φωτογραφίες που έχουμε από αυτόν.

Το Rosetta αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67/Ρ Τσουριούμοφ/Γερασιμένκο τα επόμενα 24ωρα. Είναι η πρώτη φορά που ένα σκάφος κατορθώνει κάτι τέτοιο.

H αποστολή

Το Rosetta εκτοξεύτηκε το 2004 και ακολούθησε μια περίπλοκη διαδρομή που το έφερε κοντά σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος καθώς και στους αστεροειδείς Στάινς το 2008 και Λουτεσία το 2009.

Το 2011 τέθηκε σε κατάσταση αναμονής, καθώς βρισκόταν πλέον υπερβολικά μακριά από τον Ήλιο για να μπορεί να αντλήσει ενέργεια με τους ηλιακούς συλλέκτες του. Το σκάφος ξύπνησε τον περασμένο Ιανουάριο και κατάφερε να φτάσει στον διαμέτρου περίπου 300 μέτρων κομήτη.

Θα περάσει αρκετές εβδομάδες χαρτογραφώντας το σώμα και θα κορυφώσει την αποστολή το Νοέμβριο, οπότε θα απελευθερώσει τη μικρή συσκευή Philae, η οποία θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον κομήτη.

Οι κομήτες, ή «διαστημικές χιονόμπαλες» όπως τις αποκαλούν πολλοί ερευνητές, αποτελούνται από σκόνη και πάγους και πιστεύεται ότι είναι κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Η αποστολή Rosetta θα βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών από τις οποίες σχηματίστηκαν οι πλανήτες και ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό στη Γη.

Οι αντιδράσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) στον οποίο ανήκει το Rosetta είχε αποφασίσει το τελικό στάδιο της αποστολής να μην λάβει εκτεταμένη δημοσιότητα και να γίνονται κάποιες σποραδικές ανακοινώσεις για την πρόοδο της εξερεύνησης.

Όμως υπήρξε έντονο κύμα αντιδράσεων από την επιστημονική κοινότητα. Κάποιος επιστήμονας έγραψε ότι η μη δημοσιοποίηση δεδομένων της αποστολής είναι σαν μην έδειχνε η τηλεόραση τους αγώνες του μουντιάλ.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν την ESA να αναθεωρήσει την στάση της και ανακοίνωσε ότι θα δίνει στη δημοσιότητα κάθε μέρα μια νέα εικόνα του κομήτη όσο το Rosetta τον πλησιάζει. Η πρώτη δόθηκε σήμερα το μεσημέρι.

Πηγή: Το Βήμα science

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact