ΚΟΣΜΟΣ

H Τουρκία ζητεί… εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις


Η Τουρκία αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND

Εξηγήσεις από την γερμανική κυβέρνηση ζητά η Άγκυρα μετά τις αποκαλύψεις γερμανικών ΜΜΕ (Der Spiegel, Suddeutsche Zeitung, WDR, NDR) ότι η Τουρκία βρίσκεται στο «στόχαστρο» της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND. Σύμφωνα με την ελληνική ηλεκτρονική έκδοση της Deutsche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ενώ χαρακτήρισε «ασυγχώρητες» τις γερμανικές ενέργειες Ζήτησε μάλιστα μία «επίσημη και ικανοποιητική εξήγηση» και προέτρεψε το Βερολίνο «να τερματίσει άμεσα» τις παρακολουθήσεις, «εάν οι ισχυρισμοί ευσταθούν». Σήμερα το πρωί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα ‘Εμπερχαρντ Πολ για εξηγήσεις. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση. Δήλωσε μόνο ότι αν χρειαστεί θα ενημερωθεί περαιτέρω η επιτροπή του κοινοβουλίου, αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες. 

Δημόσια διαφωνούν αρκετοί γερμανοί βουλευτές με αφορμή τις αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων στην Τουρκία. Κάποιοι ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις ενέργειες της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, η οποία όπως αποκαλύφθηκε κατέγραψε τηλεφωνικές συνομιλίες και του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον, άλλοι πάλι εκφράζουν ανοιχτά την κατανόησή τους. Όπως για παράδειγμα ο χριστιανοδημοκράτης και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχουν λόγοι για τις παρακολουθήσεις, επικαλούμενος τις ενέργειες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΠΚΚ, αλλά και ακροαριστερών και ακροδεξιών ακραίων ομάδων Τούρκων στη Γερμανία, αλλά και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και μεταναστών. 

Bild: «Οι λόγοι για τους οποίους η BND παρακολουθεί την Τουρκία» 

Σε άρθρο της με τίτλο «Οι λόγοι για τους οποίους η BND παρακολουθεί την Τουρκία», η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει: «Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild υπάρχουν εδώ και καιρό αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία τάσσεται στο πλευρά της Δύσης. Και απαριθμεί λόγους για τους οποίους παρακολουθείται η Τουρκία: 
– Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, για διπλό παιχνίδι της Τουρκίας στην Συρία και το Ιράκ. Η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT υποστηρίζει λογιστικά και με όπλα ισλαμιστές στη Συρία. 

– Η Άγκυρα προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία: Είναι έτοιμη να λάβει μέτρα κατά της διέλευσης «γερμανών τζιχαντιστών» προς τη Συρία, μόνο αν η Γερμανία της δώσει, ως αντάλλαγμα, πληροφορίες για τη δράση του κουρδικού ΠΚΚ. 

– Ακροδεξιές και ακροαριστερές τουρκικές ομάδες δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. 

– Η Γερμανία αποτελεί σίγουρο λιμάνι του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΠΚΚ. 

– Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον στοχευμένο εξισλαμισμό των Βαλκανίων. 

– Οι διευρυμένες εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν προκαλούν ανησυχία στη Δύση. 

– Η Τουρκία είναι ενδιάμεσος σταθμός για το λαθρεμπόριο μεταναστών και ναρκωτικών προς την Ευρώπη. 

– Στην Τουρκία βρίσκονται σταθμευμένοι γερμανοί στρατιώτες 

– Τα σύνορα προς τη Συρία άνοιξαν για ισλαμιστές μαχητές από όλο τον κόσμο (περισσότεροι από 400 από τη Γερμανία, περισσότεροι από 1.000 από βαλκανικές χώρες) 

Η εφημερίδα Bild δημοσιεύει τέλος δήλωση πρώην κορυφαίου αξιωματούχου της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας: «Θα ήμασταν τρελοί αν δεν παρακολουθούσαμε την Τουρκία», είπε ο πρώην αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact