ΥΓΕΙΑ

Η αεροβική άσκηση «φρενάρει» την αύξηση της χοληστερόλης

Οι άνδρες που κάνουν αρκετή αεροβικού τύπου άσκηση, καθυστερούν την εμφάνιση της υψηλής χοληστερόλης, που συχνά συνοδεύει την αύξηση της ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή.
Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο επιδημιολόγος Πέτρος Κόκκινος), με επικεφαλής τον Στίβεν Μπλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, παρακολούθησαν επί δεκαετίες 11.418 άνδρες 20 έως 90 ετών.

Περιοδικά, οι ερευνητές ανέλυαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για να κάνουν έλεγχο του επιπέδου της χοληστερόλης τους, ενώ επίσης οι άνδρες έκαναν τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής σε διάδορομο γυμναστικής.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι άνδρες μπορούσαν να τρέξουν περισσότερη ώρα και πιο γρήγορα – μια ένδειξη ότι το σώμα τους τροφοδοτούσε ευκολότερα το αίμα τους με οξυγόνο- ήσαν αυτοί με την χαμηλότερη χοληστερόλη, τόσο την ολική, όσο και την «κακή» (LDL).

Επίσης οι πιο γυμνασμένοι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Όπως δήλωσε ο δρ Ούσμαν Μπάμπερ της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, «τα οφέλη της καλής φυσικής κατάστασης για την μείωση της χοληστερόλης είναι μεγαλύτερα στους νεαρούς και στους μεσήλικες, ενώ τείνουν να μειώνονται στην τρίτη ηλικία».

Από τα 20 έως τα 60 έτη περίπου, η σωματική άσκηση φαίνεται να βελτιώνει το «προφίλ» της χοληστερόλης στο αίμα ενός άνδρα, ενώ μετά τα 60 το όφελος μειώνεται, αν και ποτέ δεν εξαφανίζεται. Από την άλλη, οι αγύμναστοι άνδρες εμφανίζουν μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ήδη πριν την ηλικία των 40 ετών.

Για να «φρενάρει» κάποιος την χοληστερόλη του, πρέπει να κάνει τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβική άσκηση μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκηση μεγάλης έντασης (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, γρήγορο περπάτημα κ.α.).

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact