ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αλήθεια για τα ενεργειακά στην Ευρώπη και η ανάγκη εθνικής στρατηγικής

Ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), κ. Κωστής Σταμπολής, μιλώντας στον 98.4 , υπήρξε εξόχως αποκαλυπτικός για την αλληλεξάρτηση τουλάχιστον για την επόμενη τριετία μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, τις λίγες δυνατότητες που υπάρχουν και για τις δύο πλευρές να αποσυνδεθούν άμεσα, κάτι που είναι προσώρας πως είπε απαγορευτικό, εκτός αν όλοι έχουν αποφασίσει να γονατίσουν τις οικονομίες και τις χώρες τους.

Παράλληλα κατέδειξε γιατί η Ελλάδα πρέπει έστω και τώρα, παρά την πολιτική διαχρονικά αβελτηρία της, να χαράξει μια αυτόνομη εθνική στρατηγική ενεργειακά, αξιοποιώντας όλο τον ενεργειακό της πλούτο και αλλάζοντας το μείγμα της ενεργειακά , που αυτή την στιγμή άνω του 80% είναι εισαγόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι αυτή την στιγμή, εξ αντικειμένου, τα ενεργειακά αποθέματα ασφαλείας της χώρας, για λόγους αδυναμίας αποθήκευσης περαιτέρω, επαρκούν το πολύ για δέκα ημέρες, σε περίπτωση μιας μείζονος ενεργειακής κρίσης.

Η ίδια η Ε.Ε. , όπως είπε, θα έπρεπε έστω και τώρα να αντιληφθεί ότι το «αφήγημα» της βίαιης μετάβασης στη λεγόμενη «πράσινη ενέργεια», την οδηγεί σε αδιέξοδο την ώρα που ούτε για τον ενεργειακό πόρο μετάβασης όπως το φυσικό αέριο, όχι μόνο δεν υπάρχει στρατηγική, αλλά πλήρη εξάρτηση και την ίδια στιγμή πολεμική για αυτό.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact