ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αμφισβήτηση της Μέρκελ έχει αρχίσει

Τα πρώτα σημάδια της αμφισβήτησης της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, άρχισαν να γίνονται ορατά, την ίδια στιγμή που εκδηλώνονται αντιδράσεις και μέσα στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το πρώτο δείγμα αμφισβήτησης της πολιτικής Μέρκελ, έγινε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι , που στην πρόσφατη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χόουλ, τόνισε την ανάγκη να μπει ένας τέλος στις πολιτικές λιτότητας και να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια δημοσιονομικής και νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού..

Η αντίδραση βέβαια της Άνγκελα Μέρκελ ήταν άμεση και ευθέως ζήτησε εξηγήσεις από τον κεντρικό τραπεζίτη για τις τοποθετήσεις του αυτές.

Ωστόσο αν και οι τόνοι χαμήλωσαν ο κ. Ντράγκι φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει άποψη . Έτσι σε συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, στο Παρίσι, τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επέκταση της ύφεσης αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική.

Τις προηγούμενες ημέρες, μάλιστα, έγινε και ένα βήμα παραπάνω, με τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , να αρχίσει να αγοράζει καλυμμένα ομόλογα που αποτελεί μια μία μορφή εγγυημένων τίτλων, από τις τράπεζες, καθώς και ομόλογα που βασίζονται σε τραπεζικά δάνεια .

Και πάλι υπήρξε αντίδραση από μέρους της Γερμανίας, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί, δίνοντας έτσι το έναυσμα για το σχηματισμό ενός αντιγερμανικού μετώπου στην Ευρώπη, καθώς φαίνεται πλέον ότι οι άλλες ισχυρές χώρες της ΕΕ συνεπικουρούμενες από την κεντρική τράπεζα, θεωρούν ως μοναδική λύση την αύξηση της ρευστότητας στην ενιαία αγορά, θεωρώντας ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να δανείζονται φθηνά και οι κυβερνήσεις και τα κράτη όχι.

Και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το άλλο καυτό πρόβλημα της ΕΕ την ανεργία, Γαλλία και Ιταλία, Ολάντ και Ρέντζι, σχημάτισαν μέτωπο για την αύξηση των κονδυλίων από τα 6 στα 20 δις ευρώ , βρίσκοντας πάλι αντίσταση από την Γερμανία.

Η κατάσταση για την καγκελάριο Μέρκελ, όμως, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, καθώς άρχισαν και οι αμφισβητήσεις στους κόλπους της δικής της κυβέρνησης.

Αιτία , τα πρώτα νούμερα που δείχνουν ότι η ύφεση βρίσκεται και προ των πυλών της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, της ίδιας της Γερμανίας. Η πτώση στους δείκτες των βιομηχανικών παραγγελιών και της παραγωγής έχει βαρύνει το κλίμα και ήδη στελέχη των χριστιανοδημοκρατών που συγκυβερνούν αντιδρούν ζητώντας να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής , στην γραμμή Ντράγκι, έστω και χαμηλοφώνως.

Όλα δείχνουν ότι η αμφισβήτηση της Μέρκελ έχει αρχίσει.

Πηγή: tribune.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact