ΚΟΣΜΟΣ

Η αντιπολίτευση ξανά στους δρόμους της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος Μαδούρο ζητά διάλογο και τη μεσολάβηση του Βατικανού

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ξεκίνησε σήμερα τον «εθνικό αποκλεισμό» των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας, για να εντείνει τις πιέσεις στον Σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ο οποίος έκανε έκκληση για διάλογο μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 21 άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες.

Από το πρωί, διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία του Καράκας. Η αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, διέλυσε ένα μικρό οδόφραγμα στα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές, που ζητούν τη διεξαγωγή εκλογών φέτος και την αποχώρηση του Μαδούρο από την εξουσία πριν από τη λήξη της θητείας του (τον Δεκέμβριο του 2018), απειλούν να αποκλείσουν τις εθνικές οδούς, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου του Καράκας.

«Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα μέχρις ότου ο Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα και να βάλει τέλος στο πραξικόπημα που έκανε ο ίδιος. Αν δεν πάρουμε απάντηση από τους διεφθαρμένους και εμπόρους ναρκωτικών (προεδρικούς) ηγέτες μέχρι το τέλος της ημέρας σήμερα, θα ανακοινώσουμε νέες δράσεις», προειδοποίησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Με τον θάνατο, την Κυριακή, μιας φιλοκυβερνητικής διαδηλώτριας, μιας 47χρονης γυναίκας που είχε τραυματιστεί την περασμένη Τετάρτη, ο αριθμός των νεκρών στις κινητοποιήσεις έφτασε τους 21. Χθες εξάλλου η αστυνομία διέλυσε μια αυθόρμητη διαδήλωση κατά του Μαδούρο στο περιθώριο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στο Σαν Κριστόμπαλ.

Το Σάββατο η αντιπολίτευση οργάνωσε μια «σιωπηλή πορεία» προς τις επισκοπές του Καράκας και άλλων μεγάλων πόλεων όπως το Μαρακαΐμπο, το Μπαρκισιμέντο και το Σαν Κριστόμπαλ. Χιλιάδες διαδηλωτές, ντυμένοι στα λευκά, συμμετείχαν σε αυτήν την ειρηνική κινητοποίηση. Σημειώθηκαν μόνο μικροεπεισόδια στην πρωτεύουσα.

«Εκλογές, ναι, θέλω εκλογές τώρα» είπε την Κυριακή, στο εβδομαδιαίο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Μαδούρο, αναφερόμενος όμως στις περιφερειακές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά αναβλήθηκαν. «Είμαι έτοιμος για την απόφαση του εκλογικού σώματος», πρόσθεσε, καλώντας και πάλι την αντιπολίτευση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ ζήτησε και τη βοήθεια του πάπα Φραγκίσκου.

Το Περού στηρίζει την ιδέα της μεσολάβησης του Βατικανού, με τη συνεργασία 12 χωρών της περιοχής. Πέρσι πάντως η μεσολάβηση της Αγίας Έδρας και της Ένωσης των Εθνών της Νοτίου Αμερικής (Unasur) δεν κατέληξε πουθενά. Ο υπουργός Εξωτερικών του Περού Ρικάρντο Λούνα είπε ότι η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου» στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τον Μαδούρο ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact