ΚΟΣΜΟΣ

Η Δεξιά ανακτά τον έλεγχο της Γερουσίας στη Γαλλία

Η συντηρητική Δεξιά, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Γαλλία, φαίνεται πως επικρατεί στη Γερουσία, τον έλεγχο της οποίας είχε χάσει το 2011, στις εκλογές για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης του σώματος που διεξήχθησαν σήμερα, γεγονός που συνιστά άλλο ένα εκλογικό πλήγμα για την σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Για πρώτη φορά, το Εθνικό Μέτωπο θα εισέλθει στην άνω Βουλή του Κοινοβουλίου έχοντας εκλέξει 2 Γερουσιαστές στη νοτιοανατολική Γαλλία με την πρόεδρο του κόμματος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπεν να κάνει λόγο για μια «ιστορική νίκη».
Η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του πρώην πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί, και οι κεντρώοι του σύμμαχοι του κόμματος Ένωση Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI) κατέγραψαν ένα προβάδισμα 10- 20 εδρών, επιβεβαίωσαν σήμερα πολλά ηγετικά στελέχη του UMP βάση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων στο τέλος του δευτέρου γύρου.
Τα δύο κόμματα (UMP- UDI) δεν χρειαζόταν παρά να αποσπάσουν 7 έδρες από την Αριστερά προκειμένου να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 175 εδρών επί των συνολικά 348.

Οι σημερινές κάλπες αποτελούν την τρίτη κατά σειρά εκλογική ήττα για τους Σοσιαλιστές που κυβερνούν, μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου και τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

Επί του πρακτέος δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις καθώς η Εθνοσυνέλευση υπερισχύει της Γερουσίας στην περίπτωση διαφωνίας σε ένα νομοσχέδιο.

Όμως συνιστά ένα πλήγμα για τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που ο Νικολά Σαρκοζί, ο προκάτοχός του στον προεδρικό θώκο, επιστρέφει στην πολιτική με το βλέμμα τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact