ΚΟΣΜΟΣ

«Η διάσπαση της Ευρώπη είναι επικίνδυνη»

Πρέπει να διαφυλάξουμε τα ανατολικά και δυτικά σύνορα της ηπείρου, διαμηνύει η βασίλισσα Ελισάβετ από την Γερμανία

Έκκληση για την αποφυγή μιας Ευρωπαϊκής διάσπασης απηύθυνε η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που δόθηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο. Την άποψή της ασπάστηκε και ο παρευρισκόμενος πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τη Μεγάλη Βρετανία».

Κατά την πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψής της στη Γερμανία, η βασίλισσα, 89 ετών, ανέφερε πως η ίδια και ο κ. Γκάουκ είχαν δει την Ευρώπη «στα χειρότερα και στα καλύτερά της» κατά τη διάρκεια της ζωής τους, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διατηρήσουμε τα πλεονεκτήματα του μεταπολεμικού κόσμου».

Στη πέμπτη επίσκεψή της στη Γερμανία, όπου αυτή και ο πρίγκιπας Φίλιππος, 94 ετών, θα παραμείνουν μέχρι τη Παρασκευή, η Ελισάβετ συμπλήρωσε πως «ξέρουμε ότι η διάσπαση στην Ευρώπη είναι επικίνδυνη και ότι χρειάζεται να φροντίσουμε να την αποφύγουμε και στα δυτικά και στα ανατολικά της ηπείρου μας. Αυτό αποτελεί μια κοινή προσπάθεια».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που θα συμμετάσχουν στη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ήταν επίσης παρόντες στο δείπνο στην επίσημη κατοικία του Γκάους, στο Schloss Bellevue.

Ο Γκάουκ είχε δηλώσει νωρίτερα πώς η Γερμανία θα υποστηρίξει τον διάλογο της Βρετανίας για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ «διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τμήμα της Ευρώπης».

Χθες το πρωί, αφού η Ελισάβετ διέπλευσε με ένα πλεούμενο τον ποταμό Σπρέε έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, έγινε δεκτή από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ακολούθησε μια σύντομης διάρκειας συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και κατόπιν η Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι με λουλούδια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν, μία από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Αύριο Παρασκευή η Ελισάβετ και ο Φίλιππος αναμένεται να επισκεφθούν το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θα συναντηθούν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με επιζώντες και βετεράνους πολέμου που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact