ΥΓΕΙΑ

«Η ΕΕ διαθέτει τα μέσα αντιμετώπισης του Έμπολα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να εντοπίσει και να προσφέρει νοσηλεία στους ασθενείς που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Έμπολα, όμως οι πιθανότητες η επιδημία αυτή που έχει εξαπλωθεί στη δυτική Αφρική να φτάσει στα κράτη-μέλη είναι «μηδαμινή», διαβεβαίωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα κρούσμα να φτάσει στην Ευρώπη, όμως η ΕΕ διαθέτει τα μέσα για να εντοπίσει και να περιορίσει άμεσα την επιδημία», επεσήμανε αυτή η πηγή από τις Βρυξέλλες.

«Ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τελικά ήταν αρνητικό (στον ιό), όμως το σύστημα λειτούργησε. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση και το εργαστήριο έδωσε άμεσα τα αποτελέσματα», εξήγησε.

Η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού και όλες οι χώρες μέλη διαθέτουν εξειδικευμένες νοσοκομειακές υποδομές για να προσφέρουν θεραπεία τους ασθενείς αυτούς.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία αυτή», σημείωσε ένας ειδικός.

Η επιδημία, η οποία ξέσπασε στις αρχές του χρόνου, ξεκίνησε από τη Γουινέα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Στις 23 Ιουλίου είχαν καταγραφεί συνολικά 1.201 κρούσματα εκ των οποίων τα 673 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Το ζήτημα είναι να προετοιμαστούν οι γειτονικές χώρες, κυρίως η Ακτή Ελεφαντοστού, και ακόμη και οι πιο μακρινές», υπογράμμισε ο ειδικός αυτός. «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα κρούσματα στις πρωτεύουσες. Η περίοδος επώασης (του ιού) είναι 21 ημέρες και οι άνθρωποι ταξιδεύουν», εξήγησε ο ίδιος.

«Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο θάνατος είναι φοβερός. Επέρχεται συνήθως την 8η ημέρα, και συχνότερα έπειτα από οξεία παγκρεατίτιδα», σχολίασε. «Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρεθεί ντόπιο προσωπικό για να παρέχει θεραπεία στους ασθενείς στις πλέον πληγείσες περιοχές», κατήγγειλε.

Εξάλλου μπροστά στην εξάπλωση της επιδημίας στη δυτική Αφρική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προσφέρει επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια για τον περιορισμό της.

Πλέον η Επιτροπή έχει προσφέρει συνολικά 3,9 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Το επίπεδο εξάπλωσης στο πεδίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και πρέπει να εντείνουμε τις ενέργειές μας ώστε να μην χαθούν πολλές άλλες ζωές», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα.

Η ΕΕ έχει στείλει ειδικούς στο πεδίο, «όμως έχουμε ανάγκη μιας προσπάθειας την οποία θα υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα για να βοηθήσουμε τη δυτική Αφρική να αντιμετωπίσει την απειλή αυτή», υπογράμμισε ακόμη η Γκριγκορίεβα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact