Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 προχώρησε και σε 2.950 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών
Σκληραίνει την στάση της έναντι των οφειλετών του Δημοσίου και η ΔΟΥ Ρόδου, προχωρώντας ακόμη και σε κατασχέσεις ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές μερικών εκατοντάδων ευρώ!
Του ανταποκριτή μας από τη δημοκρατική στη Ρόδο
Όπως έγραψε η «η δημοκρατική», η ΔΟΥ Ρόδου έχει προχωρήσει από την αρχή του έτους μέχρι τον Απρίλιο του 2016 σε 2.950 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου
Το συγκεκριμένο στοιχείο είναι ενδεικτικό της αυστηρότητας με την οποία αντιμετωπίζει πλέον το Ελληνικό Δημόσιο τους οφειλέτες του και στην περιοχή μας, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καθ’όλη τη διάρκεια του έτους 2015 ο αριθμός των κατασχέσεων ανήλθε συνολικά σε 3.600.
Πέραν όμως των κατασχέσεων λογαριασμών έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και για την κατάσχεση ακινήτων.
Την 26η Ιουλίου 2016 η ΔΟΥ Ρόδου προχώρησε στην κατάσχεση ακίνητης περιουσίας ενός κατοίκου Καλυθιών για οφειλή ύψους 1.919,63 ευρώ που δημιουργήθηκε από τη μην καταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 144 ευρώ το 2009, φόρου εισοδήματος 216 ευρώ το 2010, φόρου εισοδήματος ύψους 212,76 ευρώ το 2011, ΕΤΑΚ ύψους 70,70 ευρώ το 2009 και ΕΝΦΙΑ ύψους 632,95 ευρώ το έτος 2014.
643,22 ευρώ της ως άνω οφειλής αφορούν προσαυξήσεις.
Η ΔΟΥ Ρόδου προχώρησε συγκεκριμένα σε κατάσχεση ενός διαμερίσματος πρώτου ορόφου ιδιοκτησίας του οφειλέτη, αποτελούμενο από δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό και αποθήκη συνολικής καθαρής επιφάνειας 96 τ.μ. στις Καλυθιές.
Η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε στις 100.000 ευρώ και παραμένει υπό την μεσεγγύηση του οφειλέτη.
Το ακίνητο πρόκειται να βγεί σε πλειστηριασμό σύμφωνα με σχετική πράξη καθορισμού χρεών με τιμή πρώτης προσφοράς τα 80.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο για τις κατασχέσεις, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο, διατηρούν την προστασία μόνο για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά βοηθήματα μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα και για καταθέσεις με υπόλοιπο 1.250 ευρώ σε ένα μόνο λογαριασμό κάθε οφειλέτη.
Ταυτόχρονα επέτρεψαν στην εφορία να κατάσχει μεγαλύτερα ποσά από εισοδήματα και καταθέσεις.
Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, οι φορολογικές αρχές εφαρμόζουν διαδικασίες-εξπρές, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.
H ισχύουσα νομοθεσία για τις κατασχέσεις κρύβει πολλές παγίδες για τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα:
Η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ! Αν οφείλετε στο Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 550 ή των 600 ή των 1.000 ευρώ) και δεν έχετε καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή σας, τότε υπάρχει πιθανότητα μια … ωραία πρωία να πληροφορηθείτε ότι εκδόθηκε εντολή για κατάσχεση του σπιτιού σας ή κάποιου άλλου ακινήτου που κατέχετε.
Η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχετε, εφόσον χρωστάτε πάνω από 500 ευρώ.
Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων – και το οποίο αυξήθηκε πρόσφατα από τα 300 στα 500 ευρώ – ισχύει και για κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ, επιτρέπεται στις φορολογικές αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Επιτρέπεται δηλαδή η κατάσχεση ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου ή μιας βάρκας ή ενός σκάφους αναψυχής για χρέος 550 ή 600 ή 1.000 ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου ποσού άνω των 500 ευρώ.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει πλέον το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
– Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρότινος.
– Το 1/2 οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
– Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
– Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
– Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
– Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
– Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
Περισσότερες ειδήσεις από τη Ρόδο στη δημοκρατική