ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέλαση των Τροϊκανών από το Ασφαλιστικό: Ζητούν νέα μείωση στις συντάξεις, κατάργηση των πρόωρων και του ΕΚΑΣ

Παρά τις προσπάθειες να μετατεθεί για αργότερα η συζήτηση, η τρόικα έρχεται στην Αθήνα αποφασισμένη να ανοίξει το θέμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που συνεπάγονται νέο «κούρεμα» των συντάξεων, κατάργηση των πρόωρων και του εφάπαξ και ψαλίδισμα στις ασφαλιστικές εισφορές.

Η κυβέρνηση βασίζει τις ελπίδες της στην έκθεση του ΚΕΠΕ, αλλά και στις αναλογιστικές μελέτες κάθε Ταμείου, με την ελπίδα ότι δεν θα αναδεικνύουν ότι το σύστημα βρίσκεται στα όριά του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Οπως και να έχει, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους δανειστές ότι πολιτικά δεν μπορεί να διαχειριστεί νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων. Η Τρόικα ωστόσο φαίνεται να μην συμμερίζεται τις κυβερνητικές ανησυχίες, καθώς θεωρεί ότι προέχει η βιωσιμότητα των Ταμείων, έστω και αν χρειαστεί να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Ταυτόχρονα, οι δανειστές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των μελετών αποσκοπεί στο να κερδηθεί πολιτικός χρόνος, με στόχο να αποφευχθεί η λήψη δύσκολων αποφάσεων.

Πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει και απαιτείται περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που σημαίνει δύο πράγματα: Αφενός μικρή αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων, αφετέρου μειώσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία που βρίσκονται σε ασφυξία. Κατά συνέπεια, με τη μείωση των εισφορών μειώνονται και τα έσοδα των Ταμείων με αποτέλεσμα μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να απαιτείται και νέα μείωση των συντάξεων, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα για να διασωθεί ολόκληρο το οικοδόμημα μπαίνει ουσιαστικά τέλος σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν ισχύσουν διαδοχικά όλες αυτές οι μειώσεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ.

Όλα αυτά την ώρα που τα ταμεία έχοντας απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής ενίσχυσης υπολογίζεται ότι χρειάζονται επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact