ΚΟΣΜΟΣ

Η επιδίωξη των ΗΠΑ για συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους

Συνάντηση στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο για το θέμα

Τον σχηματισμό συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας επιδιώκουν οι ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη της τζιχανιστικής οργάνωσης, από επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Διεθνείς ηγέτες σχολίασαν θετικά τον θάνατο του Μπαγκντάντι, αλλά τόσο οι ίδιοι όσο και ειδικοί σε ζητήματα ασφάλειας προειδοποίησαν ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μία σοβαρή απειλή ασφάλειας, τόσο για την Συρία, όσο και εκτός της Συρίας.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία στις 6 Οκτωβρίου, δεν εννοούσε ότι η Ουάσιγκτον θα εγκαταλείψει την μάχη της κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν υπήρξε ποτέ κάποια ιδέα ότι θα εγκαταλείψουμε την αποστολή μας κατά του Ισλαμικού Κράτους… Πρόκειται για μία μεγάλη προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Συνάντηση με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 14 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθεί η αποστολή κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προλάβουν την δραστηριοποίηση του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ και συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Παγκόσμια Συμμαχία για την καταστροφή θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και προκειμένου να παρεμποδίσουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες των τζιχαντιστών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίστηκε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της «στις τελευταίες εξελίξεις στα βορειανατολικά της Συρίας, αλλά και τη σχέση αυτών των εξελίξεων με την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αναθεώρησε τα σχέδια αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, μετά από την αντίδραση που προκλήθηκε στο Κογκρέσο, αλλά και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε κριτική ότι κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση της τουρκικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων στις βόρειες περιοχές της Συρίας (9 Οκτωβρίου) οι οποίοι και αναδείχτηκαν αποφασιστικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, από το 2014.

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την επιδρομή στην Συρία, κατά την οποία ο Μπαγκντάντι αυτοκτόνησε μαζί με τρία από τα παιδιά του, ενεργοποιώντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά γιλέκο που φορούσε ο ίδιος, όταν εγκλωβίστηκε μέσα σε μία στοά.

(φωτογραφία αρχείου)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact