ΥΓΕΙΑ

Η έρευνα αγοράς ενισχύει τη μνήμη

Γνωρίζατε ότι τα ψώνια και η διαδικασία της έρευνας αγοράς ενισχύουν τις πνευματικές ικανότητες;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι βόλτες στα μαγαζιά βελτιώνουν τη μνήμη στους ηλικιωμένους.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Duke βρήκαν, ότι οι ηλικιωμένοι φαίνεται να χρειάζονται επιπλέον πνευματική δύναμη προκειμένου να πάρουν αποφάσεις που αφορούν αγορές –ειδικά αυτές που βασίζονται στη μνήμη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιούν μια πρόσθετη περιοχή του εγκεφάλου, έτσι ώστε να θυμούνται τα ανταγωνιστικά καταναλωτικά προϊόντα και να επιλέγουν το καλύτερο ανάμεσα από τις προσφερόμενες επιλογές.

«Η έρευνά μας υποδηλώνουν ότι οι υγιείς ηλικιωμένοι, παρότι δεν έχουν τόσο καλή μνήμη, μπορεί να επιστρατεύουν άλλες περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες κανονικά δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία» εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Nichole Lighthall.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες –μια μη επεμβατική τεχνική, η οποία μετρά εμμέσως τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα- για να μελετήσουν τους εγκεφάλους 20 νεαρών ενηλίκων (μέσος όρος ηλικίας 25 έτη) και 22 μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων (μέσος όρος ηλικίας 70 έτη) ενώ παρακολουθούσαν εικόνες από καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία αξιολογούνταν με αστέρια, όπως συμβαίνει με πολλά διαδικτυακά καταστήματα (π.χ. Amazon).

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τα «ψώνια» τους, σερφάροντας από τη μία οθόνη στην επόμενη, προσπαθώντας να θυμηθούν την αξία κάθε καταναλωτικού προϊόντος που συναντούσαν. Έπειτα, έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα από δύο ανταγωνιστικά προϊόντα, σύμφωνα με το πιο είχε την καλύτερη τιμή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι σε γενικές γραμμές όλοι έπαιρναν αποφάσεις με παρόμοια ταχύτητα και ακρίβεια. Ωστόσο, οι μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες εκτός από τα συνήθη μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν και ένα επιπλέον τμήμα του εγκεφάλου τους -το οποίο ονομάζεται μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός (vmPFC)- όσο αυξάνονταν οι απαιτήσεις μνήμης.

Η έρευνα αυτή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, θα μπορούσε να επισημάνει πιθανές στρατηγικές για την αποκατάσταση ελλειμμάτων στη λήψη αποφάσεων στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστημών, Roberto Cabeza.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neuroscience.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact