ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τα σχέδια της Ιταλίας για «ασφυξία» στις εφημερίδες

Καταδικάζει απερίφραστα τις απειλές Ντι Μάιο προς δημοσιογράφους η Ένωση

Τη στήριξή του στους δημοσιογράφους της Ιταλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, καταδικάζοντας τις εξαγγελίες της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία απειλεί να σταματήσει την κρατική διαφήμιση στις εφημερίδες, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τον Τύπο και περιορίζοντας την ελεύθερη έκφραση.

Η ΕΣΗΕΑ υιοθετεί τη σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία έχει ως εξής:

«Η ιταλική κυβέρνηση απειλεί ότι θα σταματήσει την έμμεση κρατική χρηματοδότηση του Τύπου, κατηγορώντας τις εφημερίδες ότι “μολύνουν το δημόσιο διάλογο”. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με την Εθνική Ομοσπονδία Ιταλικού Τύπου που είναι μέλος τους, καταδικάζουν απερίφραστα αυτές τις απειλές και εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση του Τύπου στην Ιταλία.

Η κυβερνητική ανακοίνωση έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου και όλη την περασμένη  εβδομάδα ο Luigi Di Maio επικεφαλής του λαϊκίστικου Κινήματος των Πέντε Αστέρων βασικό στέλεχος της ιταλικής κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός,  με ανάρτησή στο λογαριασμό του στο Facebook εκτόξευσε απειλές εναντίον του Τύπου δηλώνοντας: “Οι εφημερίδες (…) τώρα μολύνουν το δημόσιο διάλογο κάθε μέρα και το χειρότερο είναι ότι αυτό γίνεται με δημόσιο χρήμα”.

Πριν το κυβερνητικό συμβούλιο στις 16 Σεπτεμβρίου, στο οποίο επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του προϋπολογισμού για το 2019, ο Di Maio προειδοποίησε ότι το σαββατοκύριακο “προετοιμάζουν μια επιστολή,  που θα απευθύνεται στις εταιρίες ιδιοκτησίας του κράτους με την οποία θα ζητήσουν να σταματήσουν να πληρώνουν τις εφημερίδες” μέσω διαφήμισης που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των εφημερίδων.  Αυτή η απόφαση εφόσον επιβεβαιωθεί,  απειλεί την επιβίωση πολλών εφημερίδων και θα αποτελέσει ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τη βιομηχανία των ΜΜΕ.

Ο Di Maio επίσης κατήγγειλε την έγκριση  της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Κοπυράιτ. Ο πολιτικός και το κόμμα του δεν κρύβουν τα αρνητικά τους αισθήματα για τον Τύπο και αποφεύγουν να συνομιλούν με τους δημοσιογράφους, προτιμώντας να επικοινωνούν μέσω κοινωνικών δικτύων.

Οι δηλώσεις του Di Maio αυτό το σαββατοκύριακο, προκάλεσαν την οργή και πυροδότησαν τη σθεναρή αντίδραση του ιταλικού Τύπου.

Η Ιταλική Ομοσπονδία δημοσίευσε στο διαδίκτυο την εξής δήλωση:
Το χιλιοστό διάταγμα του αναπληρωτή πρωθυπουργού Di Maio εναντίον των εφημερίδων, επιβεβαιώνει την αποστροφή της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν στις αρχές τις αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, της οποίας σημαντικοί πυλώνες είναι η ελευθερία της έκφρασης και η πολυφωνία της ενημέρωσης. Η ανακοίνωση της απαγόρευσης στις εταιρίες ιδιοκτησίας του κράτους να μη  διαφημίζονται  στις εφημερίδες, δε συνιστά απειλή μόνο σε όσους ενημερώνουν τους πολίτες, αλλά πυροδοτούν το δημόσιο διάλογο και την κυκλοφορία των ιδεών, καθώς αναπαριστούν ακριβώς την άποψη για τη δημοκρατία, που έχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.

Ο Antony Bellanger, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ δήλωσε:
“Στην περίπτωση που η ιταλική κυβέρνηση εκτελέσει την απειλή της και σταματήσει τη κρατική χρηματοδότηση του Τύπου, θα είναι μια κακή απόφαση για την πολυφωνία των ΜΜΕ  και θα συντελέσει στην οικονομική καταστροφή του ιταλικού Τύπου. Αυτό θα σηματοδοτήσει το θάνατο πολλών τίτλων, ιδιαίτερα των τοπικών μέσων. Αυτός ο πολιτικός στραγγαλισμός υπογραμμίζει το ολισθηρό σημείο, που βρίσκεται η ιταλική δημοκρατία. Η ΔΟΔ υπενθυμίζει ότι η δημοσιογραφία είναι ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε κάθε μέρος του κόσμου”.

Ο Mogens Blicher Bjerregard, Πρόεδρος της ΕΟΔ συμπλήρωσε:
«Αυτή η εξαγγελία πρόκειται για καθαρό εκφοβισμό. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτή την απειλή, που στρέφεται ενάντια στα ευρωπαϊκά πρότυπα της ελευθερίας της έκφρασης. Υποτίθεται ότι τα κράτη λαμβάνουν μέτρα που έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα θετικό περιβάλλον, για την ελευθερία της έκφρασης. Η εξαγγελία της ιταλικής κυβέρνησης παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ιταλίας».

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ δημοσιοποίησαν σχετική καταγγελία στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact