ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η εστίαση αιμορραγεί: Το 45% των επιχειρήσεων στο… φάσμα του λουκέτου!

Οι επιχειρηματίες του κλάδου αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Στο τραπέζι των συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες έπεσε από την πλευρά της κυβέρνησης η πρόταση για επαναλειτουργία της εστίασης, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους με θερμαντικά σώματα, για την απόκτηση των οποίων «τρέχει» και πρόγραμμα επιδότησης.

Όμως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν ικανοποιεί τους επιχειρηματίες της εστίασης. Κάποιοι το θεωρούν απλώς ένα ημίμετρο και άλλοι απαντούν κατηγορηματικά «όχι». Προτιμούν να μην ανοίξουν καθόλου, μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

Το restart, αξιοποιώντας μόνο τους εξωτερικούς χώρους δεν εξυπηρετεί σε κάτι, όπως υποστηρίζουν και προσθέτουν ότι «είμαστε στο σημείο μηδέν».

Μετά τα δύο lockdown η επόμενη ημέρα είναι δυσοίωνη. Έρευνες αποτυπώνουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και αποκαρδιωτική, αφού σχεδόν το 45% των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκονται στο… φάσμα του λουκέτου, καθώς αρκετές από αυτές ίσως δεν μπορέσουν να ξανανοίξουν όταν ανάψει το «πράσινο φως» ή και να ανοίξουν δεν θα αντέξουν τα δυσβάστακτα οικονομικά «βάρη» που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας.

Λουκέτα…

Σε Κολωνάκι, Γκύζη, Ψυρρή, ήδη προσμετρώνται λουκέτα με πολλά άδεια καταστήματα ή με την ταμπέλα «ενοικιάζεται» να κυριαρχεί, ενώ και στα προάστια της Αττικής, σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Χολαργό η εικόνα είναι ανάλογη. Πάνω από 50 καταστήματα έκλεισαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά στις αγορές διάφορων περιοχών της Ελλάδας, υπάρχει πρόβλημα. Ο τζίρος του κλάδου συνολικά δε, έχει καταποντιστεί: σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 χάθηκε το 57% του τζίρου της, ενώ και το τρίτο τρίμηνο έχασε το 51%.

Μέσα σε αυτό το «σκηνικό», η λειτουργία της εστίασης με τη λογική του «μόνο έξω», όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, δεν μπορεί να βοηθήσει. Μιλώντας στο enikonomia.gr, τονίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναπληρώσει χαμένους κύκλους εργασιών και να φέρει κέρδη. Αντίθετα μόνο επιπλέον κόστος και ζημίες θα έφερνε ένα τέτοιο μέτρο”.

Και ναι, η προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας είναι πάνω από όλα, όμως η φτώχεια και η απόγνωση πώς μπορεί να μην επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact