ΚΟΣΜΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση θα αποζημιώσει τα θύματα της Κολονία Ντιγκνιδάδ

Περίπου 10.000 ευρώ θα λάβει το κάθε θύμα της αίρεσης που ίδρυσε βετεράνος ναζί

Η Γερμανία θα παράσχει οικονομική υποστήριξη στα θύματα της Κολονία Ντιγκνιδάδ, της αίρεσης που ίδρυσε στη Χιλή ένας βετεράνος του ναζιστικού καθεστώτος, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι άνθρωποι αυτοί, που κατέληξαν να ζουν υπό καθεστώς δουλείας ή υπέστησαν σεξουαλικά βασανιστήρια, θα λάβουν μέχρι και 10.000 ευρώ ο καθένας, είπε ο υφυπουργός Νιλς Άναν, αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα που πραγματοποιούσαν από κοινού η γερμανική κυβέρνηση και μια επιτροπή του κοινοβουλίου. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με την επιτροπή, σήμερα είναι εν ζωή περίπου 240 μέλη αυτής της αίρεσης. Οι 80 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν επιστρέψει στη Γερμανία.

Η βουλευτής των Οικολόγων Ρενάτε Κούναστ, η οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την αποκατάσταση των θυμάτων, χαρακτήρισε τις αποζημιώσεις «συμβολικές» αλλά «αποδεκτές». Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι «πολλοί Χιλιανοί», θύματα επίσης της αίρεσης αυτής, αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα παροχής αποζημιώσεων.

Η «Αποικία της Αξιοπρέπειας» ιδρύθηκε το 1961 από τον πρώην δεκανέα των Ναζί Πολ Σέφερ, ο οποίος την παρουσίαζε ως ένα ειδυλλιακό οικογενειακό χωριό. Στην πραγματικότητα, διοικούσε με βαναυσότητα αυτή τη γερμανική κοινότητα που την αποτελούσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Κάποια από τα μέλη αντιμετωπίζονταν ως σκλάβοι, ενώ ο ιδρυτής υπέβαλε τα παιδιά σε σεξουαλικά βασανιστήρια.

Ο Άνεν έκανε λόγο για μια «απτή βοήθεια» με την οποία ταυτόχρονα οι γερμανικές αρχές αναγνωρίζουν τα δεινά αυτών των ανθρώπων.

Μετά τη φυγή του Σέφερ το 1997, οι Χιλιανοί ανακάλυψαν ότι ο ναζιστικός θύλακας είχε μετατραπεί επίσης σε κόλαση για τους αντιπάλους της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-90). Πολλοί Χιλιανοί αντιφρονούντες βασανίστηκαν ή εξαφανίστηκαν στην Κολονία Ντιγκνιδάδ.

Ο Σέφερ συνελήφθη το 2005 στη Γερμανία και πέθανε στη φυλακή πέντε χρόνια αργότερα. Η αποικία του μετονομάστηκε σε Βίλα Μπαβιέρα και μετατράπηκε σε κέντρο αγροτουρισμού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact