ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Γυναικοκτονία μεταναστεύει στην Ελλάδα και πιθηκίζεται λόγω κιτρινισμού;

Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΙΘΗΚΙΖΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΥ;

Αν το 2021 δεν ήταν το έτος του Covid-19 θα ήταν το έτος των γυναικοκτονιών, αλλά η εικόνα που δημιουργούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι διαφορετική από αυτή που δείχνουν οι αριθμοί και πιθανόν συνεισφέρει στην διόγκωσή τους.

Γράφει ο Γιώργος Μοίρας

Όπως προκύπτει από την πιο πρόσφατη ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ (σελίδα 11) του Γραφείου για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα του ΟΗΕ ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν από νυν & τέως συντρόφους / συζύγους το 2017 ανά 5 εκατομμύρια γυναικείου πληθυσμού είναι Ασία-25, Ευρώπη-30, Ωκεανία-45, Αμερική-60 και Αφρική-85 (νούμερα που αποτελούν μέρος του αριθμού γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από συντρόφους / συζύγους / συγγενείς ο οποίος είναι Ευρώπη-35, Ασία-45, Ωκεανία-65, Αμερική-80 και Αφρική-155).

Έτσι το γεγονός ότι στην Ελλάδα το 2021 είχαμε 17 γυναικοκτονίες από συντρόφους / συζύγους σε (περισσότερα από) 5 εκατομμύρια γυναικείου πληθυσμού κατατάσσει την χώρα μας στην ευχάριστη θέση των ουραγών της θλιβερής λίστας παγκοσμίως.

Καθώς μάλιστα από τους 17 θύτες οι 5 ήταν αλλοδαποί (και ο 1 μουσουλμάνος Ρομά) σημαίνει ότι ακόμα κι αυτό το νούμερο είναι φουσκωμένο και οι Έλληνες είναι από τους λιγότερο γυναικοκτόνους λαούς του κόσμου.

Αν και ‘το μη χείρον βέλτιστον’ το νούμερο προβληματίζει καθώς το φαινόμενο παρουσίασε ραγδαία άνοδο στην χώρα μας την χρονιά που πέρασε.

Το κλειδί ίσως δίνεται από το γεγονός ότι οι γυναικοκτονίες απογειώθηκαν το δεύτερο μισό του 2021 έναντι του πρώτου (13 έναντι 4).

Αυτή είναι η χρονική συγκυρία της διαλεύκανσης της υπόθεσης των Γλυκών Νερών, η οποία έστρεψε πάνω της τους προβολείς των ΜΜΕ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έτσι ο υπερτριπλασιασμός του συγκεκριμένου τύπου ανθρωποκτονιών από εξάμηνο σε εξάμηνο είναι εξαιρετικά συμβατός με τη θεωρεία του φαινομένου μίμησης (copycat effect) την οποία είχα επισημάνει από τις αρχές Αυγούστου στο Ο ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ; το οποίο κατέληγε ‘καθώς όπως παρατηρεί η Μόιρα Πείλο στη μελέτη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ (σελίδα 264) τα ΜΜΕ είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ανθρωποκτονίες όπου μια γυναίκα είναι ένα από τα θύματα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η εντυπωσιακή παρουσίαση των δολοφονιών γυναικών ενισχύει τηλεθέαση, κυκλοφορίες, κλικς και έσοδα… αλλά και γυναικοκτονίες.’

Πηγή: enimerotikosympliroma

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact