ΚΟΣΜΟΣ

Η Κύπρος ετοιμάζει αντίποινα στην Τουρκία

Η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί

Στις Βρυξέλλες, όπου μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μεταφέρεται από σήμερα Πέμπτη το πεδίο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποτροπή των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι η εξασφάλιση αποτελεσματικής στήριξης στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης και θα ενεργοποιήσει δράσεις τέτοιες που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία και πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους. Η κυπριακή κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να ανεβάσει τους τόνους και βρίσκεται σε ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με χώρες οι οποίες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθειά της να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχυμένος από τη στήριξη που εξασφάλισε από το Συμβούλιο των Αρχηγών των κομμάτων, το οποίο και ενημέρωσε για τις σκέψεις που γίνονται και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικές ενέργειες και να συνεχιστούν χωρίς παρεμβολές οι ενεργειακοί σχεδιασμοί. Οι ηγέτες των κομμάτων ενίσχυσαν την κυβερνητική φαρέτρα με ιδέες για την πρόκληση όσο το δυνατό μεγαλύτερου κόστους στην Άγκυρα στην περίπτωση που συνεχίσει την πειρατική της δράση.

Σύμφωνα με το philenews.com η Λευκωσία παρουσιάζεται αποφασισμένη να τεντώσει το σχοινί και να επιδιώξει ματαίωση της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που είναι προγραμματισμένη στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, αν οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο να έγινε στην Ρώμη μυστική συνάντηση του «υπουργού Εξωτερικών» των Τουρκοκυπρίων Κουτρέτ Όζερσαϊ με τον CEO της εταιρείας ΕΝΙ που κάνει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ διερευνά η Λευκωσία.

Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, η οποία σχολίαζε πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Dogan, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, επικοινωνώντας με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναχώρηση του κ. Όζερσαϊ για την Ιταλία διαμέσου της Τουρκίας είχε κρατηθεί μυστική μέχρι την πραγματοποίηση της συνάντησης, τόσο στην τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και στην Τουρκία.

Η τουρκική πλευρά αφήνει να εννοηθεί, ότι η επίσκεψη του κ. Όζερσαϊ στη Ρώμη «προέκυψε ύστερα από αίτημα της ιταλικής πλευράς». Όπως υποστηρίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας επικοινώνησε με το «υπουργείο Εξωτερικών» της «ΤΔΒΚ» και έτσι ο κ. Όζερσαϊ έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ρώμη. Την επίσκεψη γνώριζαν μόνο ο Μουσταφά Ακιντζί και ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Τουφάν Έρχιουρμαν.

Σύμφωνα με τον πρακτορείο Dogan, η συνάντηση έγινε την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία ανανεώθηκε η παράνομη τουρκική Navtex (σ.σ. δέσμευση θαλάσσιας έκτασης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στο χώρο διεξαγωγής των κυπριακών γεωτρήσεων).

Tο τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι τέθηκαν επί τάπητος οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «δόθηκε εγγύηση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί βήμα προτού βρεθεί διπλωματική λύση στο νησί».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ΕΝΙ δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε μέρος της κρίσης και επιθυμεί να τραβήξει τον δρόμο του συμβιβασμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «η ιταλική πλευρά πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τη διπλωματία για την διευθέτηση της κρίσης».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact