ΚΟΣΜΟΣ

«Η κυβέρνηση Άσαντ ενδιαφέρεται για ζώνη κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι»

H συριακή κυβέρνηση έδειξε «ένα εποικοδομητικό ενδιαφέρον» στο σχέδιο που πρότεινε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή μιας «ζώνης κατάπαυσης του πυρός» στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Οι συναντήσεις μου στην χώρα με στελέχη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο (Μπασάρ αλ) Άσαντ μου δημιούργησαν την αίσθηση ότι εξετάζουν πολύ σοβαρά και πολύ ενεργά την πρόταση του ΟΗΕ» δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Δαμασκό.

«Στην αρχική της ανταπόκριση η κυβέρνηση της Συρίας εξέφρασε ενδιαφέρον, εποικοδομητικό ενδιαφέρον» προσέθεσε ο ίδιος.

«Τώρα αναμένουν (τα αποτέλεσμα) των επαφών μας μαζί με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέλη, τους άλλους οργανισμούς και τους πολίτες, με τους οποίους θα μιλήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει εξέλιξη στην εφαρμογή αυτής της πρότασης», τόνισε ο Μιστούρα.

Την 30ή Οκτωβρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είχε προτείνει τη δημιουργία ζωνών κατάπαυσης του πυρός προκειμένου να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτήν την χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και 3 χρόνια.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Χαλέπι, η μητρόπολη της βόρειας Συρίας και πρώην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, θα μπορούσε να είναι «μία καλή υποψήφια» για την εφαρμογή αυτού του είδους της ζώνης.

«Το Χαλέπι βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου αυτό να μη συμβεί» επισήμανε.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα επέμεινε ότι η πρόταση αυτή για «ζώνες κατάπαυσης του πυρός» συνιστά ένα «σχέδιο δράσης και όχι ακόμα ένα ειρηνευτικό σχέδιο».

«Δεν είναι σίγουρα ένα υποκατάστατο μιας πολιτικής λύσης. Είναι μια παρότρυνση προκειμένου να οδηγηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact