ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Λιβύης «εκτοξεύει» τις αμυντικές δαπάνες

Δεν διευκρινίζει από πού θα προέλθει η χρηματοδότησή τους

Σχεδόν 25,5 εκατομμύρια ευρώ- 40 εκατομμύρια δηνάρια- δίνει στο υπουργείο Άμυνας της Λιβύης η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, αυξάνοντας σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες για να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται η Τρίπολη για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση του Φάγεζ ας Σάρατζ αποφάσισε εξάλλου να δώσει επίδομα 3.000 δηνάρια (περίπου 1.900 ευρώ) στους άνδρες που πολεμούν εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ, που εξαπέλυσε στις αρχές του Απριλίου επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να καταλάβει την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές δαπάνες της. Τον Απρίλιο, προέβλεψε κονδύλι 2 δισεκατομμυρίων δηναρίων (1,27 δισ. ευρώ) για καλυφθούν η ιατρική περίθαλψη των τραυματιών, η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους και άλλα «κατεπείγοντα» πολεμικά κόστη.

Παρέλαβε έκτοτε οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θωρακισμένα οχήματα από την Τουρκία για να αποκτήσει μέσα παρόμοια με αυτά του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός δεν έχει καταφέρει να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση στα νότια προάστια της Τρίπολης και τον Ιούλιο έχασε τη σημαντικότερη προκεχωρημένη βάση του, στην πόλη Γαριάν. Οι γραμμές στα μέτωπα δεν έχουν παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τα δύο μέρη έχουν κλιμακώσει τα αεροπορικά πλήγματα, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πώς θα χρηματοδοτήσει αυτές τις στρατιωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με δεδομένα της κεντρικής τράπεζας, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας εξασφάλισε το πρώτο εξάμηνο 11,1 δισεκ. δηνάρια από τα τέλη που χρεώνει στις συναλλαγές σε ξένο συνάλλαγμα, που επέβαλε πέρυσι.

Ο προϋπολογισμός της καθημαγμένης από τον πόλεμο και το χάος που ακολούθησε Λιβύη πρακτικά βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο και δαπανάται σχεδόν στο σύνολό του για να πληρώνονται μισθοί των δημοσίων λειτουργών και των παραστρατιωτικών και οι επιδοτήσεις στα καύσιμα, πράγμα που σημαίνει πως ελάχιστα χρήματα περισσεύουν για δρόμους, σχολεία, ή νοσοκομεία.

Η επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού διέγραψε το σχέδιο του ΟΗΕ να συνεχίσει μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου για τη σταθεροποίηση της χώρας και τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη, όπου η κατάσταση δεν εξομαλύνθηκε ποτέ από το 2011 και την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν μοιάζει διατεθειμένη να κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact