ΚΟΣΜΟΣ

Η Λαγκάρντ βάζει «χέρι» στα μπόνους των τραπεζιτών: Πρέπει να μειωθούν κι άλλο

Εκκληση για νέα μείωση στα μπόνους των τραπεζιτών έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να αντιμετωπιστούν τα «διαστρεβλωμένα» κίνητρα που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Απευθυνόμενη σε κοινό στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι παρά τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις, η «χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι ακόμη καλά περιχαρακωμένη», επτά χρόνια μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και ΕΕ έχουν προτρέψει τις τράπεζες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις αμοιβές, από το ξέσπασμα της κρίσης. Υιοθετήθηκαν μία σειρά από κανόνες, ανάμεσά τους το αμφιλεγόμενο «ταβάνι» της ΕΕ στα μπόνους, που τα περιορίζει στο 200% του βασικού μισθού, ακόμη και με την έγκριση των μετόχων.

Ομως, η Λαγκάρντ επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. «Τα κίνητρα που σχετίζονται με τις πρακτικές αποζημίωσης πρέπει να αλλάξουν, ώστε τα οφέλη πλέον να μην συνδέονται με μυωπικές δράσεις και υπερβολική λήψη ρίσκου», τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian.

Ερευνα του ΔΝΤ δείχνει, συνέχισε η Γαλλίδα γενική διευθύντρια του Ταμείου, ότι τα μπόνους πρέπει να συνδέονται με μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα κέρδη και ότι οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιήσουν «clawback» για να υποχρεώσουν το προσωπικό που έπληξαν τις αποδόσεις της εταιρείας τους να δώσουν πίσω μέρος των μπόνους τους.

Πρέπει όμως να αλλάξει και η κουλτούρα των θεσμών του χρηματοπιστωτικού τομέα, υπογράμμισε. «Σε τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε περισσότερη ατομική ευθύνη», ζήτησε καλώντας τα συμβούλια να είναι με μεγαλύτερη σαφήνεια διαχωρισμένα από τα στελέχη των τραπεζών. Πρόσθεσε ότι περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις θα βοηθούσαν επίσης να δαμαστούν κάποιες από τις χειρότερες υπερβολές στη συμπεριφορά των τραπεζιτών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact