ΚΟΣΜΟΣ

Η Liberation εκπλήσσει: Νομιμοποιήστε τη μετανάστευση!

Η γαλλική εφημερίδα Liberation, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει αύριο για τη μετανάστευση, εκπλήσσει με το εξώφυλλό της.

Η οικονομολόγος  Emmanuelle Auriol, μάλιστα, εξηγεί πώς μπορεί να γίνει αυτή η νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών:
«Υπάρχουν δύο είδη μεταναστών. Αυτοί που δεν έχουν άλλη επιλογή και τρέχουν να σωθούν από εμπόλεμες ζώνες και οι άλλοι που προσπαθούν να μετακινηθούν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ για οικονομικούς λόγους.
Για τους πρώτους, η απάντηση είναι πολιτική. Είναι επίσης μια υπόθεση ανθρωπιστική. Οταν βλέπει κάποιος τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Τυνησία, την Ιορδανία και την Τουρκία, σκέπτεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα. Κανονικά, αυτή η μάζα ανθρώπων που τρέχουν να σωθούν από τον πόλεμο, δεν θα διαρκέσει.
Αλλά οι οικονομικοί μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται όσο παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στο Βορρά και τον Νότο.

Πώς απαντά τη Ευρώπη σε αυτούς τους ανθρωπους, ρωτάει η Liberation.
Με υποκριτικό τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι από τη μια μεριά οι επιχειρήσεις θέλουν περισσότερους μετανάστες για τις ανάγκες τους και από την άλλη οι ψηφοφόροι που τους απορρίπτουν. Ετσι, οι μετανάστες μένουν εδώ παράνομα, δουλεύουν στη μαύρη αγορά και δεν έχουν ασφάλιση. Ετσι οι επιχειρήσεις νοιώθουν χαρούμενες γιατί έχουν φτηνά χέρια και οι πολιτικοί μπορούν να λένε στους ψηφοφόρους τους ότι παλεύουν εναντίον των παράνομων μεταναστών.


Εσείς τις προτείνετε; ρωτάει η Liberation.

Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν περισσότερους μετανάστες. Ορισμένοι τομείς όπως ο αγροτικός, τα μεγάλα έργα κλπ. χρειάζονται μετανάστες γιατί οι αυτόχθονες δεν θέλουν να δουλεύουν σε αυτές τις δύσκολες και κακοπληρωμένες δουλειές. Το μεγάλο παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία θα χρειαστεί επιπλέον 7 εκατομμύρια εργαζόμενους σε μερικά χρόνια.
Η καλύτερη ιδέα, λοιπόν, είναι να νομιμοποιηθούν οι οικονομικοί μετανάστες. Και για να μπορεί το Κράτος να ελέγχει τις μετακινήσεις μεταναστευτικών ρευμάτων, μπορεί να πουλάει βίζες σε όσους θέλουν να δουλέψουν στην Ευρώπη. Αυτή η ιδέα μπορεί να δημιουργήσει ηθικά προβλήματα. Αλλά πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι στο αίτημα των μεταναστών απαντούν σήμερα οι διακινητές οι οποίοι κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ενώ αν γίνουμε διαφανείς, τότε μπορούμε να καταπολεμήσουνε τους φόβους και την ξενοφοβία.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Πολλές χώρες το κάνουν ήδη, όπως το Ισραήλ και τη Ιορδανία. Δίνουν στους μετανάστες προσωρινές κάρτες εργασίες για ανειδίκευτα επαγγέλματα. Εχουν ανοίξει γραφεία στις χώρες από όπου έρχονται οι μετανάστες και τους πωλούν αεροπορικά εισιτήρια.

(Ο τίτλος είναι: Μεσόγειος: Γιατί πρέπει να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες)

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact