ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νέα Κομισιόν: Επίτροπος Οικονομικών ο Μοσκοβισί, Μετανάστευσης ο Αβραμόπουλος


Το παζάρι του Βερολίνου με τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την κατανομή των αρμοδιοτήτων – Τι παίρνει η Γερμανία, τι ζητά η Βρετανία – Η Ελλάδα φαίνεται να καταλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί στη θέση του Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ στην Επιτροπή Γιουνκέρ, καθώς το Βερολίνο παρά τις επιφυλάξεις του αποφάσισε να υποχωρήσει απέναντι στην πίεση των Παρισίων καθώς και στην αποφασιστικότητα του Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ.

Με τη Γαλλία να εμφανίζεται περισσότερο αποδυναμωμένη από ποτέ εντός της Ε.Ε, τόσο λόγω της επικράτησης του Εθνικού Μετώπου στις ευρωπαϊκές εκλογές, όσο και λόγω της απροθυμίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ βλέπει τον ορατό κίνδυνο να μείνει χωρίς κανένα σημαντικό ευρωπαικό πόστο για τα επόμενα χρόνια.

Με τον Λουξεμβούργιο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας και τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γαλλία αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά μια ισχυρή οικονομική θέση, την ώρα μάλιστα που την προεδρία του Eurogroup θα αναλάβει ο Ισπανός Λουίς Ντε Γκίντος στα μέσα του 2015.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Ολάντ επανέλαβε τη θέση του στον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Σαββάτου. Ωστόσο για να καθησυχάσει το Βερολίνο ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ενδέχεται να ορίσει τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον Όλι Ρεν στην Κομισιόν, ως αντιπρόεδρο της Επιτροπής και «υπέρ-Επίτροπο» αρμόδιο για το συντονισμό των επενδύσεων και την ανάπτυξη, βάσει του σχεδίου επενδύσεων 300 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προεκλογικά ο κ. Γιουνκέρ.

Το Βερολίνο, παρόλο που αρχικώς ενδιαφερόταν να διατηρήσει τον Γκίντερ Έτινγκερ στη θέση του Επιτρόπου Ενέργειας ή να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου από τον Βέλγο Κάρελ ντε Χουχτ, ενδέχεται να λάβει το πόστο του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, θέση που κατέχει ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια.

Ο «ευρωπαϊκός Κύβος του Ρούμπικ», ήτοι η τελική σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, (8-10 Σεπτεμβρίου) καθώς το Βέλγιο δεν έχει ορίσει ακόμα υποψήφιο Επίτροπο και ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ ζητεί περισσότερες γυναίκες για να αποφύγει μια κόντρα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο στα τέλη Οκτωβρίου θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την νέα Επιτροπή.

Το Λονδίνο ενδέχεται να λάβει το πόστο του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, θέση που κατέχει ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να εξαιρεθούν οι αρμοδιότητες για την χρηματοπιστωτική αγορά από τον νέο Επίτροπο και να προστεθούν οι αρμοδιότητες για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, θέση που κατέχει η Ολλανδή Νέλι Κρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα φαίνεται τελικά να λαμβάνει το πόστο του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact