ΚΟΣΜΟΣ

Η νορβηγική κυβέρνηση γλίτωσε στο παρά πέντε την κατάρρευση

Εξασφαλίζει τη στήριξη των κομμάτων για τον προϋπολογισμό του 2017

Η δεξιά κυβέρνηση στη Νορβηγία, που κινδύνευε να καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας λόγω των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό του 2017, διασώθηκε την τελευταία στιγμή μετά την επίτευξη συμφωνίας την οποία διαπραγματεύθηκαν οι πολιτικοί, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, η εφημερίδα Aftenposten και η ταμπλόιντ VG επικαλούνται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι η κρίση έληξε.

Μειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού ‘Ερνα Σόλμπεργκ είχε προθεσμία έως τις 5 Δεκεμβρίου για να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της, τους κεντρώους, τους χριστιανοδημοκράτες και/ή τους φιλελεύθερους, προκειμένου να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία έτοιμη να υιοθετήσει τον προϋπολογισμό της του 2017. Αν δεν κατέληγε σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει δύσκολα. Το Φιλελεύθερο Κόμμα και οι Χριστιανοδημοκράτες έκριναν απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβέρνησης (συντηρητικοί και λαϊκιστική δεξιά) για τη φορολογία και ανεπαρκή την πολιτική της για το περιβάλλον. Ύστερα από εβδομάδες σκληρών διαβουλεύσεων τελικά τα δύο κόμματα θα στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών Χανς ‘Ολαφ Σίβερσεν του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Η συναίνεση επιτεύχθηκε, σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, μετά την πρόσθεση έξι δισεκατομμυρίων κορωνών (670 εκατομμυρίων ευρώ) για μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον, την πολιτική για την οικογένεια, την εκπαίδευση και την έρευνα, και τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact