ΚΟΣΜΟΣ

Η «Ωραία Κοιμωμένη» του γαλλικού νότου

Ταξίδι στην πόλη συνώνυμη του καλού κρασιού

Χτισμένη στις όχθες του Γκαρόν, η γαλλική πόλη είναι συνώνυμη του καλού κρασιού. Το Μπορντό βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Γαλλίας και εντυπωσιάζει με τη μεσαιωνική του ατμόσφαιρα και τα αριστοκρατικά του κτίρια.

Η υδάτινη πολιτεία προσφέρει μια μεθυστική εμπειρία στον ταξιδιώτη ενώ ο Βίκτωρ Ουγκώ τη χαρακτήρισε κάποτε, ως την πόλη με «τον γλυκό ορίζοντα, τον υπέροχο ουρανό και τη ζεστασιά του ήλιου που δεν μπορείς να μην ερωτευθείς». Οι Γάλλοι συνηθίζουν να ονομάζουν χαϊδευτικά το Μπορντό «la belle dormante», δηλαδή η «Ωραία Κοιμωμένη».

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Place de la Bourse, την πλατεία του Χρηματιστηρίου με τα μπαρόκ κτίρια του παλιού Τελωνείου, αφιερωμένα στον Λουδοβίκο ΙΕ’ και την Place des Quinconces που φιλοξενεί την πανύψηλη στήλη με το άγαλμα της Ελευθερίας στην κορυφή.

Ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει το Μπορντό ξεκινώντας από τη γειτονιά του St. Pierre με τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις μικρές εκκλησίες και τα καφέ με τα τραπεζάκια έξω, στην παλιά συνοικία. Θα παρακολουθήσει ακόμη παράσταση στο Grand Théâtre που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και ξεχωρίζει χάρη στο μεγάλο περιστύλιο που θυμίζει αρχαίο ναό.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών φιλοξενεί αριστουργήματα των Τιτσιάνο, Βερονέζε, Ρούμπενς, Ρενουάρ, Ροντέν και την ελαιογραφία «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ντελακρουά, έργο γνώριμο από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας.

Το μουσείο Κρασιού βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γκαρόν και ο σχεδιασμός του θυμίζει το πώς στροβιλίζεται το κρασί στο ποτήρι. Κάθε δύο χρόνια τον Ιούνιο, διοργανώνεται η Γιορτή του Κρασιού, ένα τετραήμερο φεστιβάλ με οινο-τουρίστες από όλο τον κόσμο που εισρέουν για να ακολουθήσουν τον δρόμο του κρασιού, μήκους δυο χιλιομέτρων, από το ποτάμι ως την καρδιά της πόλης.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Μπορντό / Γαλλία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 3 ώρες και 25 λεπτά από την Αθήνα και 7 ώρες και 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Βιέννης και Άμστερνταμ.

Το μουσείο του Κρασιού

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact