ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία ενάντια στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό

«Το Σύμφωνο αυτό είναι αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον»

Η Ουγγαρία αντιτίθεται στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, το οποίο θα υιοθετηθεί επισήμως τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο, δήλωσε χθες Παρασκευή ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο μιλώντας από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Το Σύμφωνο αυτό είναι αντίθετο με το εθνικό μας συμφέρον», σημείωσε ο Ούγγρος υπουργός. «Διατείνεται ότι η μετανάστευση είναι ωφέλιμη», «διατείνεται ότι μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι καλύτερη από μια ομογενή κοινωνία», πρόσθεσε ο Σιγιάρτο, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε στην αντίθεση της χώρας του στην μετανάστευση.

«Εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν» και «εμείς καλούμε τη διεθνή κοινότητα να μην ενθαρρύνει τα μεταναστευτικά κύματα, αλλά να δώσει ένα τέλος σε αυτά», υπογράμμισε.

Οι χώρες του ΟΗΕ, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, ενέκριναν τον Ιούλιο τη δημιουργία ενός μη δεσμευτικού Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Ορισμένες ημέρες αργότερα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την συμφωνία αυτή.

Η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας Βίκτορ Όρμπαν, που είναι υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, επανεξελέγη τον Απρίλιο, ακολουθεί από το 2015 μια πολιτική εχθρική στην υποδοχή μεταναστών από χώρες εκτός Ευρώπης, μια θέση που προκαλεί την κριτική των ευρωπαίων εταίρων της.

Τον Ιούλιο, χαιρετίζοντας την έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι «οι μετανάστες είναι ένας εξαιρετικός μοχλός ανάπτυξης». Το «Παγκόσμιο Σύμφωνο για μια ασφαλή, συντεταγμένη και ρυθμισμένη μετανάστευση είναι μη δεσμευτικό, αλλά αποτελεί ένα βήμα άνευ προηγουμένου γι να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία», σημείωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σύμφωνο αυτό, το οποίο θεωρείται το πρώτο διεθνές κείμενο για τη διαχείριση της μετανάστευσης, αναμένεται να υιοθετηθεί επισήμως σε σύνοδο κορυφής που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στο Μαρακές. Αυτό καταγράφει μια σειρά από αρχές –υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας, κλπ– και περιλαμβάνει έναν κατάλογο μέτρων για να βοηθούνται οι χώρες να αντιμετωπίζουν τη μετανάστευση: βελτίωση της πληροφόρησης, μέτρα για την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών, ανταλλαγή πραγματογνωμοσύνης κλπ.

Ο αριθμός των μεταναστών στον κόσμο υπολογίζεται σε 258 εκατομμύρια, δηλαδή αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact