ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία θέλει να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν λόγω Τουσκ

Η ενέργεια αυτή της Βαρσοβίας δεν ανατρέπει την επανεκλογή του

Η Πολωνία, που είχε αντιταχθεί στην επανεκλογή του πολωνού πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφεραν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Πολωνία αντιτίθεται στο εξής στα συμπεράσματα» της συνόδου, είπε η μία από αυτές τις πηγές που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Η ενέργεια αυτή της Βαρσοβίας δεν ανατρέπει την επανεκλογή του Τουσκ, η οποία έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή υπόθεση. Για την εκλογή του Τουσκ δεν ήταν αναγκαίο να επιτευχθεί ομοφωνία αλλά αρκούσε η «ειδική πλειοψηφία» μεταξύ των χωρών.

Νωρίτερα σήμερα, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε πως η χώρα της είναι αντίθετη στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να γίνει» χωρίς τη συναίνεση της Βαρσοβίας.

«Επαναλαμβάνω: τίποτα (δεν πρέπει να γίνει) χωρίς εμάς και χωρίς τη συναίνεση μας», επέμεινε η Σίντλο, μιλώντας στα πολωνικά, κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει την ενότητα της ΕΕ μετά το Brexit.

«Δεν συμφωνούμε μια χώρα μέλος που παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη να μην ακούγεται. Δεν συμφωνούμε να κατεδαφιστεί αυτός ο θεμελιώδης κανόνας. Είναι θέμα αρχής», είπε.

«Η Πολωνία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους αυτές τις αρχές που είναι τα θεμέλια της ΕΕ. Οι χώρες που δεν το καταλαβαίνουν αυτό οδηγούν στην αποσταθεροποίηση. Θέλουμε την ενότητα της Ευρώπης», συνέχισε η Σίντλο.

Η Βαρσοβία καταγγέλλει μια «διαταγή του Βερολίνου»

Η επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη θητεία, στην οποία αντιτασσόταν η Βαρσοβία, είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου», κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Βαστσικόφσκι ερωτηθείς για τον διορισμό του Τουσκ με τις ψήφους των άλλων 27 χωρών μελών από τον ιστότοπο wpolityce.pl της πολωνικής δεξιάς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact