ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη «ανάσα»: Τι αλλάζει από αύριο στις μετακινήσεις – Ψώνια με SMS στο 13032

Από αύριο, Σάββατο 3 Απριλίου, νέα μέτρα μπαίνουν στη ζωή μας για τις μετακινήσεις εν μέσω lockdown, ενώ τη Δευτέρα (5/4) ανοίγει το λιανεμπόριο με περιορισμούς και SMS στο 13032.

Ελεγχόμενες δραστηριότητες ανοίγουν από αύριο, μετά από παρατεταμένη καραντίνα μηνών και συνεχείς περιορισμούς, οι οποίοι προκάλεσαν κόπωση και ψυχολογική πίεση στους πολίτες, οδηγώντας τους σε καταστρατήγηση των μέτρων.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η διασπορά του ιού είναι τεράστια στην κοινότητα και οι μεταλλάξεις αυξάνουν δραματικά τη μεταδοτικότητά του.

Σε αυτό το μέτωπο θα βοηθήσει πολύ το εργαλείο των self test, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη «ανάσα» έρχεται αύριο με την απελευθέρωση τα Σαββατοκύριακα των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς θα επιτρέπεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο ή μηχανή και αποστολή του κωδικού «6» στο 13033 για έως 3 άτομα ή μια οικογένεια.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ευνοεί την υπερμετάδοση του φονικού ιού και να δοθεί στους πολίτες ένα αίσθημα ελευθερίας, προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη αποσυμπίεση.

Ψώνια από Δευτέρα με το 13032

Παράλληλα, όσον αφορά στις μετακινήσεις προς τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που ανοίγουν – εκτός των εμπορικών κέντρων- αυτές θα γίνονται με τον νέο κωδικό 13032 και μόνο με ραντεβού.

Θα πρέπει ωστόσο, να έχουν κλείσει από πριν ραντεβού με το κατάστημα που θέλουν να ψωνίσουν είτε με click away είτε με click in shop. Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους αυστηρά για 3 ώρες και στέλνοντας μήνυμα μόνο μία φορά ανά 24ωρο.

Στον συγκεκριμένο αριθμό θα καταγράφεται τα ονοματεπώνυμο του και θα λαμβάνει ο αποστολέας μήνυμα που θα αναφέρει:

«Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Όλες τις μέρες παραμένει κανονικά σε λειτουργία το SMS 13033 για τις μετακινήσεις και ο περιορισμός για τα σούπερ μάρκετ εντός Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Αλλάζει μόνο ο κωδικός 6 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.

Πιο συγκεκριμένα, τα καταστήματα που θα υποδέχονται μόνο με ραντεβού πελάτες, είναι τα εξής:

  • όλα τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα- αλυσίδες, που δεν βρίσκονται ωστόσο σε εμπορικό κέντρο
  • ανοιχτές θα είναι και οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων, οι οποίοι θα εξυπηρετούν πελάτες που θα έχουν κλείσει από πριν ραντεβού με το κατάστημα.
  • Τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα
  • Για κάθε 25 τετραγωνικά ισχύει 1 πελάτης ενώ μέχρι 20 πελάτες θα μπαίνουν στα καταστήματα 1.000 τ.μ. H μετακίνηση από δήμο σε δήμο, που επιτρέπεται από αύριο, θα ισχύει και για το λιανεμπόριο, όπως ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες στόχος είναι να ανοίξουν πιλοτικά τα καφέ και τα εστιατόρια με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις 3 ή 4 Μαΐου και μετά από μία εβδομάδα, δηλαδή στις 10 Μαΐου να λειτουργήσει κανονικά με τις κατάλληλες προϋποθέσεις ασφάλειας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact