ΚΟΣΜΟΣ

«Η συμφωνία για το Brexit δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης»

Το μήνυμα στη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Μπαρνιέ

Το θέμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση άτακτου Brexit και τον ζήτημα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδη,ς με τον επικεφαλής Διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο Κύπριος υπουργός προχώρησε σε ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, ενώ και οι δύο αναγνώρισαν ότι λόγω της μέχρι σήμερα μη επικύρωσης της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κίνδυνος άτακτης εξόδου αυξάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, αντάλλαξαν απόψεις για τα μέτρα έκτακτης ανάγκης με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των Βρετανικών Βάσεων και την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων των Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στις περιοχές των Βάσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Επιτροπής, Σελίν Γκάουερ, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο στις 5 Μαρτίου, κατά την οποία θα δοθεί η ευκαιρία εξέτασης, σε περισσότερο βάθος, των μέτρων έκτακτης ανάγκης, ειδικά στους τομείς όπου η Κύπρος επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα προετοιμασίας της Επιτροπής για το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα καθώς και να σχολιάσει αν και κατά πόσο θα επικρατήσει ένα «σκληρό σύνορο» στις βάσεις, εάν δεν επιτευχθεί η συντεταγμένη έξοδος, παραπέμποντας στη Συμφωνία Αποχώρησης.

«Ασφαλώς και έχουμε εμπλοκή στην προετοιμασία, και εντείνουμε την προετοιμασία με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης», σημείωσε και παρέπεμψε στην επίσκεψη της Σελίν Γκάουερ στις πρωτεύουσες. Ωστόσο, σημείωσε ότι το ζήτημα των βάσεων «συνδέεται με τις ζωές των πολιτών και έχει επίπτωση στην οικονομία», ενώ ξεκαθάρισε ότι «καμία εναλλακτική προετοιμασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος όπως υπάρχει στην ίδια τη Συμφωνία Αποχώρησης».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact