ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η συνταγή του Στίβεν Χώκινγκ για το Μουντιάλ

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα είχαν οι ιδιοκτήτες μιας εταιρείας στοιχημάτων στην Ιρλανδία ενόψει του επερχόμενου μουντιάλ.

Απευθύνθηκαν στον διάσημο Βρετανό αστροφυσικό Στίβεν Χώκινγκ και του ζήτησαν να μελετήσει για ένα μήνα τις επιδόσεις της Εθνικής Αγγλίας σε προηγούμενα μουντιάλ και να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα και προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια διάκρισης της Αγγλίας στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο Χώκινγκ αποδέχτηκε την πρόταση και παρέδωσε τις προτάσεις ή καλύτερα τη δική του συνταγή επιτυχίας της Εθνικής Αγγλίας.

Η ανάλυση

«Υποβάλαμε την πρόταση στον Χώκινγκ και πιστεύαμε ότι οι πιθανότητες να δεχθεί ήταν 1%. Πραγματικά εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε ότι αποδέχθηκε την πρόταση» αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας Paddy Power που ζήτησε τα ποδοσφαιρικά φώτα του Χώκινγκ. Ο αστροφυσικός (ίσως και με τη βοήθεια κάποιων φοιτητών του) μελέτησε όλους τους αγώνες που έχει δώσει η Εθνική Αγγλίας σε μουντιάλ μετά από εκείνο του 1966 που έγινε σε αγγλικό έδαφος και νικήτρια αναδείχθηκε η Αγγλία.

Όμως έκτοτε η Εθνική Αγγλίας δεν έχει καταφέρει απολύτως τίποτε είτε σε μουντιάλ είτε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η Εθνική Αγγλίας έχει χάσει κρίσιμους αγώνες στη διαδικασία των πέναλτι με πολλούς να υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα στην ομάδα.

Οι εξισώσεις της νίκης

Ο Χώκινγκ παρέδωσε στην εταιρεία μια στατιστική ανάλυση υπό τη μορφή δύο εξισώσεων πολλών παραμέτρων. Ο Χώκινγκ θεωρεί ότι υπάρχουν πέντε τομείς που παίζουν ρόλο στην επίδοση της Εθνικής Αγγλίας. Πρόκειται για το περιβάλλον στο οποίο αγωνίζεται η ομάδα, την ψυχολογία της, τη φυσιολογία της, την τακτική της αλλά και κάποια θέματα που άπτονται της πολιτικής.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό, το πρώτο που πρέπει να κάνει η Εθνική Ομάδα της Αγγλίας για να κερδίζει τα ματς είναι να παίζει με κόκκινες εμφανίσεις επειδή πιθανώς το κόκκινο χρώμα ενισχύει τη ψυχολογία τους. Θα πρέπει η ομάδα να παίζει σε γήπεδα που δεν είναι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και σε κάθε περίπτωση σε γήπεδα που δεν βρίσκονται πάνω από 500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Χώκινγκ η θερμοκρασία την ώρα των αγώνων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη άρα η ομάδα να παίζει απογευματινές ή βραδινές ώρες. Όσον αφορά την τακτική ο Χώκινγκ διαπίστωσε ότι το σύστημα 4-3-3 είναι εκείνο με το οποίο έχει καταφέρει να κερδίσει περισσότερες φορές η Εθνική Αγγλίας σε μουντιάλ και άρα ίσως αυτό πρέπει να είναι το σύστημα που πρέπει να ακολουθήσει ο προπονητής της ομάδας Ρόι Χόντσον.

Τα νικηφόρα πέναλτι

Όσον αφορά το πρόβλημα με τα πέναλτι ο Χώκινγκ μελετώντας 204 πέναλτι της εθνικής Αγγλίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παίκτες της ομάδας θα πρέπει να εκτελούν τα πέναλτι παίρνοντας αρκετή φόρα. Σύμφωνα με τον αστροφυσικό οι παίκτες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα από τρία βήματα πριν κλοτσήσουν τη μπάλα και να στοχεύουν είτε στο αριστερό είτε το δεξί «παραθυράκι» του τέρματος (δηλ. λίγο κάτω από το οριζόντιο δοκάρι). Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών ο Χώκινγκ υποστηρίζει ότι δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο η ηλικία των παικτών ούτε αν είναι δεξιοπόδαροι ή αριστεροπόδαροι.

Καλό κούρεμα!

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα του διάσημου αστροφυσικού είναι το ακόλουθο: «Εκείνοι που φαίνεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν γκολ είναι εκείνοι που έχουν κοντά ή και καθόλου μαλλιά. Η αιτία για αυτό δεν είναι ξεκάθαρη. Αυτό μάλλον θα παραμείνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της επιστήμης» αναφέρει ο Χώκινγκ.

Οι εξισώσεις της αγγλικής νίκης στο μουντιάλ

tovima.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact