ΚΟΣΜΟΣ

Η Τεχεράνη θεωρεί Ιρανούς υπηκόους τα θύματα της κατάρριψης του Boeing 737

Η επίσημη θέση από την κυβέρνηση

Η Τεχεράνη θεωρεί Ιρανούς πολίτες τα θύματα του ουκρανικού Boeing 737 που καταρρίφθηκε «κατά λάθος» στις 11 Ιανουαρίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Πολλοί από τους 176 επιβαίνοντες του αεροσκάφους που σκοτώθηκαν στη συντριβή ήταν Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα, που δεν αναγνωρίζει η Ισλαμική Δημοκρατία. Πενήντα-επτά υπήκοοι Καναδά ήταν ανάμεσα στα θύματα.

«Ενημερώσαμε τον Καναδά ότι η Τεχεράνη θεωρεί τους επιβάτες με διπλή υπηκοότητα που σκοτώθηκαν στη συντριβή του αεροσκάφους ως Ιρανούς πολίτες… Το Ιράν πενθεί τους θανάτους τους», τόνισε ο Μουσαβί στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν απέρριψε την ιρανική θέση περί διπλής υπηκοότητας, χαρακτηρίζοντας την «ανοησίες». Ο πρωθυπουργός Τζαστίν Τριντό δήλωσε την Παρασκευή πως το ζήτημα δεν έχει στην πραγματικότητα προκύψει καθώς οι Ιρανοί αναγνωρίζουν τη σημασία των επιθυμιών των οικογενειών των θυμάτων.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε διαβεβαιώσεις από αυτούς (Ιράν) πως αυτό θα συμβεί», είπε ένας Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος σήμερα, αναφερόμενος στο σεβασμό της επιθυμίας των οικογενειών. «Φυσικά, θα τους κρίνουμε με βάση τις ενέργειές τους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, ο Βρετανός πρέσβης στην Τεχεράνη συνελήφθη για μικρό χρονικό διάστημα. Ιρανοί αξιωματούχοι μίλησαν για μια «παράνομη» διαδήλωση καθώς ο Βρετανός πρέσβης συμμετείχε σε μια αγρυπνία για τα θύματα. Τη σύλληψή του καταδίκασε το Λονδίνο.

«Το Ιράν σέβεται όλους τους ξένους διπλωμάτες στο Ιράν εφόσον δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ αναφερόμενους στη σύλληψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact