ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας

Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας μετά τις πρόσφατες φιλοκουρδικές ταραχές που σημειώθηκαν στη χώρα εξαιτίας της πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία και στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Με την ονομασία «μεταρρύθμιση της εσωτερικής ασφάλειας», το εν λόγω κείμενο κατατέθηκε στο κοινοβούλιο από δύο βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρόκειται να συζητηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα, έγινε γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι «να δώσει το πλεονέκτημα στην αστυνομία» σε περιπτώσεις «γενικευμένων βιαιοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνει την εξουσία των δυνάμεων ασφαλείας να καταφεύγουν σε συλλήψεις, κατασχέσεις και υποκλοπές κατά τις έρευνές τους με στόχο «ένοπλες οργανώσεις», καθώς και την εξουσία τους να απαγορεύουν, κατόπιν γνωμοδότησης της εισαγγελίας ή ενός δικαστή, την πρόσβαση σε πρόσωπα που κατηγορούνται στο πλαίσιο τέτοιων υποθέσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει εξάλλου μεγαλύτερες ποινές για όσους προκαλούν ζημιές σε δημόσια περιουσία ή για τους διαδηλωτές που κρύβουν το πρόσωπό τους.

Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες νεαροί Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συνοριακή πόλη Κομπάνι (Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά), η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Κατά τις ταραχές αυτές έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 34 άνθρωποι, πολλές εκατοντάδες τραυματίσθηκαν, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από χίλιες συλλήψεις.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν υποσχεθεί τις τελευταίες ημέρες ότι θα τιμωρήσουν τους «βανδάλους», οι οποίοι προχώρησαν σ’ αυτές τις βιαιότητες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact