ΠΟΛΙΤΙΚΗ

IGB και LNG Αλεξανδρούπολης, εγγύηση ενεργειακής ασφάλειας της Ν.A. Ευρώπης

Σκουρλέτης: Σημαντική μέρα για την Ελλάδα αφού το έργο βαδίζει προς την υλοποίησή του

Καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου Νότου-Βορρά για το φυσικό αέριο αποτελεί η υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για το διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια, με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, B. Borisov, αλλά και του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Στο μήνυμα του για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε:

«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ευρώπη, καθώς είμαστε εδώ για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Το έργο βαδίζει προς την υλοποίησή του.

Η Ελλάδα ήδη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και σε αυτό συνεισφέρουν τα δύο μεγάλα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, ο TAP και ο IGB – που ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης -, αλλά και το νέο terminal LNG στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς.

Ο IGB είναι ένα έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας, με πολλαπλά οφέλη για τις χώρες μας, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, αλλά και στη δημιουργία εναλλακτικών οδών, μέσω του Κάθετου διαδρόμου, για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».

Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού, η αξιοποίηση για την Ελλάδα, αλλά και για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, των μεγάλων στρατηγικών πλεονεκτημάτων, που μπορεί να φέρει ο IGB, εξαρτάται από τη δυνατότητα εξασφάλισης νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από πολλές και διαφορετικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο τερματικό LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη, που αναπτύσσει η εταιρεία GASTRADE μαζί με τη ΔΕΠΑ, αποτελεί την καταλυτική επένδυση στον ελληνικό χώρο, και θα δώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και πριν από οποιοδήποτε άλλο έργο στην περιοχή, τη δυνατότητα εναλλακτικού εφοδιασμού -μέσω του IGB- των αγορών της ΝΑ Ευρώπης.

Η σημασία του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης γίνεται ακόμη πιο προφανής, αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, που θα προκύψει για τις χώρες αυτές, αλλά και για την Ελλάδα, από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, από το 2019 κι έπειτα.

Το έργο της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον IGB, αποτελούν σήμερα την ταχύτερη και ρεαλιστικότερη λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact