ΠΟΛΙΤΙΚΗ

IGB και LNG Αλεξανδρούπολης, εγγύηση ενεργειακής ασφάλειας της Ν.A. Ευρώπης

Σκουρλέτης: Σημαντική μέρα για την Ελλάδα αφού το έργο βαδίζει προς την υλοποίησή του

Καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου Νότου-Βορρά για το φυσικό αέριο αποτελεί η υπογραφή της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) για το διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σόφια, με την παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, B. Borisov, αλλά και του Έλληνα Υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Στο μήνυμα του για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε:

«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ευρώπη, καθώς είμαστε εδώ για τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για το διασυνδετήριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB. Το έργο βαδίζει προς την υλοποίησή του.

Η Ελλάδα ήδη μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και σε αυτό συνεισφέρουν τα δύο μεγάλα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου, ο TAP και ο IGB – που ύστερα από μακρές διαπραγματεύσεις παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης -, αλλά και το νέο terminal LNG στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πύλη και θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς.

Ο IGB είναι ένα έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας, με πολλαπλά οφέλη για τις χώρες μας, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, αλλά και στη δημιουργία εναλλακτικών οδών, μέσω του Κάθετου διαδρόμου, για την προμήθεια φυσικού αερίου στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης».

Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού, η αξιοποίηση για την Ελλάδα, αλλά και για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, των μεγάλων στρατηγικών πλεονεκτημάτων, που μπορεί να φέρει ο IGB, εξαρτάται από τη δυνατότητα εξασφάλισης νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου από πολλές και διαφορετικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο τερματικό LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη, που αναπτύσσει η εταιρεία GASTRADE μαζί με τη ΔΕΠΑ, αποτελεί την καταλυτική επένδυση στον ελληνικό χώρο, και θα δώσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και πριν από οποιοδήποτε άλλο έργο στην περιοχή, τη δυνατότητα εναλλακτικού εφοδιασμού -μέσω του IGB- των αγορών της ΝΑ Ευρώπης.

Η σημασία του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης γίνεται ακόμη πιο προφανής, αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, που θα προκύψει για τις χώρες αυτές, αλλά και για την Ελλάδα, από την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, από το 2019 κι έπειτα.

Το έργο της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον IGB, αποτελούν σήμερα την ταχύτερη και ρεαλιστικότερη λύση για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact