ΚΟΣΜΟΣ

Ηγέτης των Κούρδων της Συρίας συνελήφθη στην Πράγα

H επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Άγκυρας

Το κύριο πολιτικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας από τους ηγέτες του συνελήφθη στην Πράγα κατ’ εντολήν της Τουρκίας, όπου ένα δικαστήριο τον έχει κατηγορήσει για αποσχιστική δράση.

Ο Σάλεχ Μούσλιμ, ένας κορυφαίος κούρδος πολιτικός, έχει «πλήρη δικαιώματα σύρου πολίτη» και επισκεπτόταν την Ευρώπη με επίσημη ιδιότητα, ανακοίνωσε το κόμμα PYD.

Στη δήλωσή του, το κόμμα κατηγορεί το τουρκικό κράτος ότι «ζητάει τη σύλληψη ατόμων που δεν είναι πολίτες του … χωρίς οποιαδήποτε νομική δικαιολογία».

Η Τουρκία εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα στρατιωτική επίθεση στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που συνδέεται με το PYD και την οποία η Άγκυρα θεωρεί απειλή στα σύνορά της.

Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Μούσλιμ ήταν παλαιότερα συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας), που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του συνασπισμού TEV-DEM, ο οποίος κυβερνά ελεγχόμενα από τους Κούρδους αυτόνομα τμήματα της βόρειας Συρίας, περιλαμβανομένου του Αφρίν.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD και την πολιτοφυλακή YPG προεκτάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στο τουρκικό έδαφος — αν και οι κουρδικές οργανώσεις τονίζουν ότι είναι ανεξάρτητες.

Η Τουρκία έχει εκδώσει από τον Νοέμβριο 2016 ένταλμα σύλληψης του Μούσλιμ σχετικά με μια επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2016 (29 νεκροί), στην οποία ο Μούσλιμ αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Σε δήλωσή της στο Twitter, η τσεχική αστυνομία ανέφερε πως ένας 67χρονος άνδρας συνελήφθη στην Πράγα κατόπιν αιτήματος της Τουρκικής Interpol, όμως δεν έκανε γνωστό το όνομα του υπόπτου.

Σε δήλωση του συνασπισμού TEV-DEM αναφέρεται πως η Τουρκία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σάλεχ Μούσλιμ, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση χθες Σάββατο.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως άρχισε τις προσπάθειες για την έκδοση του Μούσλιμ στην Άγκυρα και πως είχε ζητήσει από τις τσεχικές αρχές να τον συλλάβουν.

«Αφού διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω πρόσωπο βρισκόταν στην Τσεχική Δημοκρατία, έγιναν οι απαραίτητες επαφές και ζητήθηκε να συλληφθεί και να εκδοθεί στη χώρα μας», αναφέρει το υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

Τα τουρκικά υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών εργάζονται για να εξασφαλίσουν την έκδοση του Μούσλιμ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπακίρ Μποζντάγ, προσθέτοντας ότι ο Μούσλιμ κρατείται στην Πράγα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μποζντάγ, ο οποίος είναι επίσης ο κύριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητήσουν τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Μούσλιμ διατρέχει τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε θάνατο, αν δικαστεί στην Τουρκία, και πως η σύλληψή του, αν τελικά εκδοθεί, θα είναι μια από τις σημαντικότερες συλλήψεις κούρδων αξιωματούχων από την Τουρκία έπειτα από εκείνη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999.

Στην Πράγα ο Σάλεχ Μούσλιμ συμμετείχε σε διεθνή συνάντηση που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα από την πόλη, σύμφωνα με κούρδο αξιωματούχο.

Η συνάντηση αυτή ήταν εμπιστευτικού χαρακτήρα, όμως ένας από τους τούρκους συμμετέχοντες φωτογράφισε τον Μούσλιμ και η φωτογραφία του αναμεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Τα τελευταία χρόνια ταξίδευε ελεύθερα στην Ευρώπη.

(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact