ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι προσπάθησε να καθησυχάσει τους μουσουλμάνους της χώρας

Φήμες για κέντρα κράτησης μουσουλμάνων – Βία και ταραχές με νεκρούς και συλλήψεις για τον νόμο υπηκοότητας

Έπειτα από ημέρες βίαιων και συχνά αιματηρών διαδηλώσεων κατά του νόμου περί παροχής υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες, στη διάρκεια των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προσπάθησε χθες Κυριακή να καθησυχάσει τους μουσουλμάνους της Ινδίας.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση για το ινδουιστικό, εθνικιστικό του κόμμα BJP στο Νέο Δελχί ενόψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο αυτό ο Μόντι τόνισε ότι «ο νόμος δεν επηρεάζει το 1,3 δισ. Ινδούς και πρέπει να διαβεβαιώσω τους μουσουλμάνους πολίτες της Ινδίας ότι αυτός ο νόμος δεν θα αλλάξει κάτι για εκείνους», ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του υιοθετεί μεταρρυθμίσεις χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις.

«Οι μουσουλμάνοι που είναι γιοι του ινδικού εδάφους, οι πρόγονοι των οποίων είναι παιδιά της μητέρας πατρίδας μας, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός, την ώρα που νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες τόσο στο Νέο Δελχί, όσο και στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από δέκα ημέρες ενάντια στον νόμο που προβλέπει την παροχή υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, ο οποίος ψηφίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου από το ινδικό κοινοβούλιο.

Στις περισσότερες περιοχές στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν άνθρωποι από διάφορες θρησκείες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη βορειοανατολική Ινδία, μια περιοχή με ένα μωσαϊκό κατοίκων όπου οι διεθνοτικές συγκρούσεις είναι συχνές και η μετανάστευση ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στον νέο νόμο που θα προκαλέσει, σύμφωνα με τους ίδιους, μαζική εισροή μεταναστών στην περιοχή τους από ινδουιστές από το γειτονικό Μπανγκλαντές.

Εξάλλου στο Ούταρ Πραντές οι αρχές έχουν διακόψει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και τις υπηρεσίες αποστολής μηνυμάτων των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Περισσότεροι από 1.500 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ 4.000 άλλοι συνελήφθησαν και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Επικρίσεις έχει επίσης δεχθεί η αστυνομία, η οποία κατηγορείται ότι έκανε χρήση υπέρμετρης βίας, με γκλομπ και δακρυγόνα, ότι εισέβαλε σε πανεπιστήμια και επιτέθηκε σε φοιτητές.

Ο Ινδός πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κόμμα του Κογκρέσου, ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις «διαδίδοντας φήμες σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι μουσουλμάνοι θα σταλούν σε κέντρα κράτησης».

«Όλες αυτές οι ιστορίες περί κέντρων κράτησης είναι ψέματα, ψέματα και ψέματα», κατήγγειλε ο Μόντι χθες.

Ωστόσο τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί έξι τέτοια κέντρα στα οποία κρατούνται περισσότεροι από 1.000 παράτυποι μετανάστες μόνο στο κρατίδιο Άσαμ, στη βορειοανατολική Ινδία, όπου αναμένεται να εγκατασταθούν ακόμη 11, ενώ δύο πρόκειται να ανεγερθούν κοντά στο Μουμπάι και τη Μπανγκαλόρ.

Ο Ινδός υφυπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε στο κοινοβούλιο ότι 28 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τέτοια κέντρα κράτησης τα τελευταία χρόνια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact