ΚΟΣΜΟΣ

Ινστιτούτο Bruegel: Γιατί η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει τώρα από χρήματα -Της φτάνουν ως το καλοκαίρι [πίνακες]

Ξεμένει η Ελλάδα από χρήματα; Και αν ναι, μέχρι πότε θα της φτάσουν; Το Ινστιτούτο Bruegel προχωράει σε μια ανάλυση που πηγαίνει κόντρα στο γενικό κλίμα και συμπεραίνει πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αδειάσουν τα ελληνικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως με δεδομένο το τεράστιο απόθεμα σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμείνει από μετρητά. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2014, η ελληνική κυβέρνηση είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας € 86,6 δισεκατομμύρια (πίνακας 1). Φευ, τα δεδομένα αυτά δεν έχουν επικαιροποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία έχουν πιθανότατα μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Παρόλα αυτά, σημειώνει η ανάλυση, ακόμη και αν τα 86,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν μειωθεί κατά μια δωδεκάδα ή δύο, και ακόμη και αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, υπάρχουν ακόμη πολλά, και πολύ περισσότερα από τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε στο ενεργητικό της η ελληνική γενική κυβέρνησης στα τέλη του 1997 (Εικόνα 1). Ως μερίδιο των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων του ΑΕΠ, η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, κατά το Σεπτέμβριο του 2014 (Σχήμα 2). Έτσι, οι εκμεταλλεύσεις περιουσιακών στοιχείων ήταν σχετικά υψηλές, σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαφώς, η Ελλάδα έχει μπροστά της κάποιες προθεσμίες αποπληρωμής προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ ωριμάζουν και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αλλά αυτά είναι roll over που τα περισσότερα ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες.

Το ερώτημα, επομένως, είναι αν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και η πιθανή ρευστοποίηση ορισμένων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, θα επαρκούν στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί στην καταβολή οικονομικών υποχρεώσεων, μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους πιστωτές, κατά τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Η εικασία μου είναι, ναι, τουλάχιστον ίσως μέχρι το καλοκαίρι, όταν οι μεγάλες αποπληρωμές θα καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact