ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Κούβα: Εξι δεκαετίες ταραγμένων σχέσεων μέσα σε 60 δευτερόλεπτα [βίντεο]

Την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις, ανακοινώνοντας κινήσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα των διπλωματικών και οικονομικών τους δεσμών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η προσέγγιση απέναντι στην Αβάνα της Ουάσινγκτον ήταν «ξεπερασμένη» και πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν είναι οι «πιο σημαντικές» στην αμερικανική πολιτική των τελευταίων 50 ετών απέναντι στην Κούβα.

Ποια ήταν όμως, τα γεγονότα που συνέβησαν από το 1959 οπότε και ο Γιντέλ Κάστρο ανέβηκε στην εξουσία και έπληξαν τις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας; Το BBC ρίχνει μια πολύ γρήγορη ματιά στα γεγονότα που σημάδεψαν τις δύο χώρες της αμερικανικής ηπείρου, εκ των οποίων ένα από αυτά έφερε τον πλανήτη στα πρόθυρα του πολέμου. Κορυφαίο γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του Ψυχρού Πολέμου, είναι η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, που ακολούθησε της Εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων.

 

 

Τα γεγονότα:

1959: Ο Φιντέλ Κάστρο και οι γκερίλας του παίρνουν την εξουσία.

1960: Οι αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες στην Κούβα εθνικοποιούνται και περνούν υπό κρατικό έλεγχο. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που ανήκαν σε αμερικανούς επενδυτές δημεύονται.

1961: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα.

1961: Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Πέρασε στην ιστορία ως μία από τις πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο

1962: Η Κρίση των Πυραύλων της Κούβας. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο απόγειό του και η ανθρωπότητα στα πρόθυρα ενός νέου Παγκόσμιου Πολέμου που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή. Θεωρείται ως η φορά που ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση έφτασαν πιο κοντά στην πολεμική σύρραξη από ποτέ.

1980: 125.000 Κουβανοί αντιφρονούντες του καθεστώτος έφυγαν στις ΗΠΑ και κυρίως στο Μαϊάμι, περνώντας με βάρκες μέσω του λιμανιού της Μαριέλ, έπειτα από άδεια μετανάστευσης που έδωσε ο Κάστρο.

1996: Ο στρατός της Κούβας καταρρίπτει αμερικανικά αεροπλάνα που είχαν απογειωθεί από το Μαϊάμι.

1999: Εκστρατεία στις ΗΠΑ για να μην εκδοθεί στην Κούβα ο 5χρονος τότε Ελιάν Γκονζάλες. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου 1999 τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η αμερικανική ακτοφυλακή έσωσε τον πεντάχρονο τότε Ελιάν Γκονζάλες, ο οποίος βρέθηκε μόνος στη θάλασσα ανοικτά του Μαϊάμι. Η μητέρα του και άλλοι έντεκα συνεπιβάτες του στο μικρό σκάφος είχαν βρει τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να φτάσουν από την Κούβα στην Φλόριντα. Τον μικρό υιοθέτησε ο θείος του στο Μαϊάμι, αλλά την κηδεμονία του διεκδικούσε και ο πατέρας του ο οποίος ζούσε στην Κούβα. Το παιδί πέρασε αρκετούς μήνες στο σπίτι των συγγενών του. Σε συνεντεύξεις του, ο τότε 11χρονος, αναφερόταν στον Κάστρο ως «ο πατέρας» και δήλωσε ότι οι συγγενείς του στη Φλόριντα είχαν προσπαθήσει να τον στρέψουν εναντίον του πατέρα του.Τελικά, ο Γκονζάλες επέστρεψε στην Κούβα, και η επιστροφή του θεωρήθηκε ως νίκη για τον Φιντέλ Κάστρο που επηρέασε σημαντικά και τους Κουβανούς του Μαϊάμι, κάνοντάς τους πιο μετριοπαθείς.

2001: Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Κούβα τρόφιμα έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια εμπάργκου.

2008: Ο Ραούλ Κάστρο διαδέχεται τον αδελφό του Φιντέλ στην προεδρία της Κούβας.

2011: Ο Μπαράκ Ομπάμα χαλαρώνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς την Κούβα.

2014: ΗΠΑ και Κούβα ανακοινώνουν την πρόθεση να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact