ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Όχι στα πολωνικά MiG-29, δεν ρισκάρουμε»

Υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά πολωνικών μαχητικών στην Ουκρανία, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το σχέδιο της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, διεμήνυσε στον Πολωνό ομόλογό του ότι δεν υποστηρίζει τη μεταφορά των MiG-29, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στην Ουκρανία.

«Ο υπουργός τόνισε ότι δεν υποστηρίζουμε τη μεταφορά επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και επομένως δεν επιθυμούμε να θέσουμε τα αεροσκάφη υπό τη δική μας κατοχή» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε σχετική ενημέρωση.

Ο Όστιν και ο Πολωνός υπουργός Άμυνας μίλησαν τηλεφωνικά το πρωί της Τετάρτης, αφότου το Πεντάγωνο εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση – την προηγούμενη ημέρα – διαμηνύοντας ότι η πολωνική πρόταση για μεταφορά των MiG-29 σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Γερμανία δεν είναι μια λογική επιλογή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης για μεταφορά μαχητικών από την Πολωνία βασίζεται στο επιχείρημα περί αποφυγής μιας σύγκρουσης ανάμεσα στη συγκεκριμένη χώρα και τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διατηρούν σήμερα δεκάδες αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την εποχή του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Αναλυτικά η προ ενός 24ωρου ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να αναπτύξουν – άμεσα και δωρεάν – όλα τα αεροσκάφη MIG-29 τους στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων.

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ – ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29 – να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία διαθέτει στις τάξεις της 21 μονοθέσια και 9 διθέσια MiG-29.

Την ίδια ώρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανέφερε σε δηλώσεις του πως «ο Πούτιν δεν θα σταματήσει ποτέ και θα επιδιώκει πάντα να επεκτείνει την αυτοκρατορία του».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact