ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 34 νεκροί σε επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας


Μια εκ των επιθέσεων είχε στόχο το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ χθες σε μια σειρά επιθέσεων κυρίως εναντίον στελεχών των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, η μία εκ των οποίων είχε στόχο το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών στη Βαγδάτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι νέες επιθέσεις σημειώθηκαν ενώ η ιρακινή κυβέρνηση, με την υποστήριξη κουρδικών δυνάμεων και της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία συνεχίζει να εξαπολύει επιδρομές, προσπαθεί να εκδιώξει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τις περιοχές που έχουν καταλάβει στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ένας βομβιστής-καμικάζι οδήγησε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά στο αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών στην ιρακινή πρωτεύουσα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας εννέα.

Στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 60 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις και σε μάχες ανάμεσα σε ενόπλους, σύμφωνα με τις αρχές μέλη του ΙΚ, και την αστυνομία.

Στην πόλη Κιρκούκ, επίσης στο βόρειο Ιράκ, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δύο αυτοκίνητα-βόμβες πυροδοτήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ένας βομβιστής-καμικάζι ανατινάχθηκε σε ένα βόρειο προάστιο.

Στις αλλεπάλληλες επιθέσεις αυτές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 112 άνθρωποι, ανάμεσά τους μέλη των Πεσμεργκά, των Κούρδων μαχητών, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο αλ Σουμάρια, ο οποίος επικαλέστηκε στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εξάλλου σε μια μάλλον σπάνια επίθεση στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας του Κουρδιστάν, ένα αυτοκίνητο-βόμβα πυροδοτήθηκε στο κέντρο της πόλης, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Rudaw τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Πολλές χιλιάδες μειονοτικοί χριστιανοί και μειονοτικοί Γεζίντι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν καταφύγει στην Αρμπίλ αφότου το ΙΚ σάρωσε και κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις στις σουνιτικές περιοχές από τον Ιούνιο.

Το Ισλαμικό Κράτος, μια οργάνωση που έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα, πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει εκατοντάδες μειονοτικούς Γεζίντι διότι δεν δέχθηκαν να προσηλυτιστούν στο Ισλάμ.

Επί σχεδόν δύο μήνες οι σουνίτες τζιχαντιστές πολιορκούν την πόλη Αμερλί, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες Τουρκομάνοι, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στην πόλη, κρίνοντας ότι «απαιτείται να αναληφθεί άμεση δράση για να αποτραπεί η πιθανή σφαγή των κατοίκων της».

«Καλώ την ιρακινή κυβέρνηση να κάνει όλα όσα είναι σε θέση προκειμένου να χαλαρώσει η πολιορκία και οι κάτοικοι να λάβουν την απαραίτητη για να σωθεί η ζωή τους ανθρωπιστική βοήθεια ή να απομακρυνθούν (από την πόλη) με αξιοπρεπή τρόπο».

Στο μεταξύ οι κουρδικές δυνάμεις, με αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, κατέλαβαν χθες έναν δρόμο στρατηγικής σημασίας στην εκστρατεία τους για να ανακαταλάβουν δύο πόλεις-κλειδιά στο βόρειο Ιράκ, τη Τζαλούλα και τη Σαάντι, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Επίσης «απελευθέρωσαν τέσσερα χωριά και μια κοιλάδα στα ανατολικά περίχωρα της Τζαλούλα», είπε ο αξιωματούχος αυτός υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Έκανε λόγο για πέντε νεκρούς στις τάξεις των τζιχαντιστών. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Χθες η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να γίνουν αεροπορικές επιδρομές κοντά στο φράγμα της Μοσούλης και ότι καταστράφηκε ένα όχημα του ΙΚ.

Οι Πεσμεργκά ανακατέλαβαν το φράγμα της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ άρχισαν την αεροπορική εκστρατεία τους εναντίον του ΙΚ πριν από δύο εβδομάδες.

Έχουν κάνει 94 επιδρομές στο Ιράκ από την 8η Αυγούστου, με τις 61 από αυτές να συγκεντρώνονται γύρω από το φράγμα της Μοσούλης, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεταξύ ο Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, ο πρόεδρος της ιρακινής βουλής, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας για την επίθεση σε ένα σουνιτικό τέμενος στη Ντιγιάλα την Παρασκευή η οποία στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε δύο ημέρες.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες διέπραξαν σιίτες παραστρατιωτικοί, αλλά η ιρακινή δημόσια τηλεόραση είχε μεταδώσει την Παρασκευή ότι έκαναν άνδρες του ΙΚ.

Η επίθεση αυτή περιπλέκει τις προσπάθειες του διορισμένου πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν και μειονοτικοί σουνίτες.

Στο μεταξύ στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι η Βαγδάτη «υποστηρίζει» την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να συγκληθεί μια «διεθνής σύνοδος» για την ασφάλεια του Ιράκ, έπειτα από μια συνάντηση του Ιρακινού προέδρου Φουάντ Μασούμ με τον Ολάντ.

Ο Ολάντ «επιβεβαίωσε την πρότασή του να οργανωθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια διεθνής σύνοδος για αυτό το μείζον ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ιράκ τον ευχαρίστησε και εξέφρασε την υποστήριξή του» στην ιδέα αυτή, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ότι θα προτείνει σύντομα τη σύγκληση μιας διεθνούς συνόδου για την ασφάλεια του Ιράκ και τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ΙΚ.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact