ΚΟΣΜΟΣ

Ίσως η πιο κουφή καταδίκη!

Μια γνωστή Κινέζα δημοσιογράφος, η οποία κρίθηκε ένοχη για την αποκάλυψη “κρατικών μυστικών”, καταδικάστηκε σήμερα στο Πεκίνο σε ποινή κάθειρξης επτά ετών, παρά τις εκκλήσεις οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τις κινεζικές αρχές να δείξουν επιείκεια.

Η βαριά ποινή η οποία επιβλήθηκε στην Γκάο Γιου, 71 ετών, μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ δεν έχει καμιά πρόθεση να επιδείξει ανοχή έναντι των διανοουμένων οι οποίοι προωθούν μεταρρυθμιστικές ιδέες, τις οποίες κρίνει επικίνδυνες για την παραμονή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία.

Η ποινή ανακοινώθηκε από το δικαστήριο του Πεκίνου μέσω του επίσημου λογαριασμού του σε κινεζικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και επιβεβαιώθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης της δημοσιογράφου.

Η δίκη της Γκάο είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η δημοσιογράφος δήλωσε αθώα των κατηγοριών που τη βάρυναν. Στον ξένο Τύπο απαγορεύτηκε να παρακολουθήσει τη δίκη της.

Η πρώην βοηθός αρχισυντάκτρια του περιοδικού Economics Weekly είχε συλληφθεί στα τέλη του Απριλίου του 2014, εν μέσω ενός κύματος διώξεων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ πλησίαζε τότε η 25η επέτειος της καταστολής της Τιενανμέν.

Η δημοσιογράφος είχε κατηγορηθεί ότι “διαβίβασε κρατικά μυστικά σε πηγές πέραν της Κίνας”, είχε αναφέρει τότε η αστυνομία του Πεκίνου.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), η Γκάο κατηγορήθηκε πιο συγκεκριμένα πως είχε στείλει σε έναν ιστότοπο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ένα εσωτερικό έγγραφο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο πρότεινε την κλιμάκωση της λογοκρισίας των ρεφορμιστικών ιδεών.

Την 8η Μαίου 2014, η διανοούμενη και δημοσιογράφος η οποία έχει λάβει διεθνή βραβεία είχε εμφανιστεί σε ένα ρεπορτάζ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης να ομολογεί τις πράξεις της. Αλλά όπως εξήγησε αργότερα ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισής της, η ομολογία αυτή της αποσπάστηκε εκβιαστικά.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact