ΕΛΛΑΔΑ

Ισπανική εφημερίδα καταγγέλλει κακοποίηση μεταναστών στον Έβρο – «Τους δέρνουν και τους στέλνουν πίσω»

Παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη χρήση βίας , από Έλληνες αστυνομικούς με πολιτικά καταγγέλλει η El Periodico de Catalunya.

H ισπανική εφημερίδα επικαλείται τη μαρτυρία ενός 17χρονου Σύρου πρόσφυγα με το όνομα Φιράς, που όπως λέει, έζησε τον τρόμο στα χέρια Ελλήνων αστυνομικών, πριν τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2019.

«Ο Φιράς θυμάται λίγα πράγματα από εκείνο το πρωινό: το νερό που έρρεε στο ποτάμι και σχημάτιζε πάγο στα φυτά. Δέντρα και θάμνους καλυμμένους από ένα στρώμα παχιά χιονιού, τον νυχτερινό ουρανό να ρίχνει νιφάδες χιονιού(…) Εκείνη την ημέρα, οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα τους απέπεμψαν παράνομα από την Ελλάδα στην Τουρκία. Ήταν μέλη της ελληνικής αστυνομίας: “Πριν να με διώξουν για τελευταία φορά, με είχαν επί μιάμιση μέρα στο κρατητήριο. Αρχικά, αυτοί οι άνθρωποι με τις κουκούλες με ξεγύμνωσαν και με χτύπησαν. Τότε με κλείδωσαν σε ένα κελί με άλλους ανθρώπους. Δεν μου έδωσαν νερό ή φαγητό. Αναγκάστηκα να πιω νερό από την τουαλέτα”, λέει ο μαυρομάλλης νεαρός με το μουστάκι, υποστηρίζοντας ότι τον έδειραν με σιδερένιους σωλήνες πριν τον στείλουν με άλλους πρόσφυγες στο ποτάμι.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι προσφυγικές ροές προς τον Έβρο αναζωπυρώνονται καθώς «οι παραλίες της Λέσβου, της Σάμου και της Κω μετατρέπονται σε φυλακές. Όσοι, όμως, καταφέρουν να περάσουν τον Έβρο, είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μισοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία το κάνουν από εκεί: 18.000 από τους 32.000 συνολικά το 2018. Ένας από αυτούς ήταν ο Φιράς».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της El Periodico o νεαρός Σύρος αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του πριν κλείσει τα 17 και να πάει στη Γερμανία, όπου είχε φτάσει ο μεγαλύτερος αδερφός του όταν οι πύλες της Ευρώπης ήταν ακόμα ανοιχτές.
Οι γονείς του έδωσαν χρήματα και βρήκαν μια οικογένεια που υποσχέθηκε να τον φροντίσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο Φιράς έφυγε από την ανατολική Συρία, πέρασε στο Ιράκ τον Ιούνιο του 2018 και από εκεί στην Τουρκία. Αφού τη διέσχισε ολόκληρη τον περασμένο Νοέμβριο πέρασε τον Έβρο. Ήταν στην Ευρώπη.

“Εκείνη την ημέρα, κοιμόμασταν στο δάσος και διακινητές μας υποχρέωσαν να εγκαταλείψουμε το σκάφος στις 10 το πρωί. Ήμασταν μια ομάδα 20 ατόμων. Έλληνες αστυνομικοί μας βρήκαν και μας χτύπησαν. Στη συνέχεια μας πήγαν στην αστυνομία”, λέει ο Φίρας. Τότε τους έκλεψαν, όπως υποστηρίζει, όσα είχαν, τους πήραν τα χρήματα, κατέστρεψαν τα τηλέφωνά τους και τελικά τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία. “Σε αυτό το σκάφος ήμασταν 40. Ήταν μαζί μας κι άλλοι κρατούμενοι. Το πλοίο αυτό οδηγούσε ένας Έλληνας αστηνομικός”, λέει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μπόρις Τσεσίρκοφ, τον περασμένο χρόνο περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθήθηκαν παράνομα από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω του Έβρου. «Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν είδαμε ως τώρα τους αναγκαίους καρπούς», λέει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ανέφερε τις καταγγελίες στην ελληνική αστυνομία, η οποία αρνήθηκε τα πάντα. Και επανερχόμενη στην περίπτωση του Φιράτ, λέει ότι ο νεαρός μετά την πρώτη απέλασή του πέρασε ξανά το ποτάμι στην Ελλάδα με άλλη ομάδα προσφύγων, αλλά τους βρήκαν ξανά αστυνομικοί και έκαναν ένα τηλεφώνημα. «Λίγα λεπτά αργότερα, έφθασαν αρκετοί άντρες με μαύρα και καλυμμένα με μαντήλια τα πρόσωπα. Τους βρήκαν, τους λήστεψαν, τους έγδυσαν και τους επέστρεψαν στην Τουρκία με τα εσώρουχα (…) Κάποιοι πέθαναν μετά την επιστροφή τους.

Αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον ποταμό, πάνω σ’ ένα βουνό, υπάρχει ένα νεκροταφείο προσφύγων. Σε ακανόνιστες σειρές , υπάρχουν 40 τάφοι με χώμα, χωρίς σημάδι ή αναγνώριση, επειδή κανείς δεν γνώριζε τους νεκρούς. Πινακίδες υπάρχουν μόνον σε δύο τάφους: “Μουσταφά Ραχοάν, Χαλέπι (Συρία) και Μοχάμεντ Αουϊς, Παλαιστίνη…»

Στην τελευταία του απόπειρα ο Φιράς, λέει ότι κατάφερε να φθάσει μέχρι την Ορεστιάδα, αγόρασε εισιτήριο για το λεωφορείο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και αναχώρησε, αλλά ένα τέταρτο της ώρας αργότερα τους σταμάτησε η αστυνομία. Είδαν ότι ήταν πρόσφυγας, τον μετέφεραν στο τμήμα κι από εκεί η συνέχεια είναι ήδη γνωστή. Όταν πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων τον συνέλαβαν Τούρκοι χωροφύλακες και τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη. Τυχερός στην ατυχία του βρήκε δύο πρόσφυγες συμπατριώτες του, που του παρείχαν στέγη. «Όσα έζησα», λέει, στην Ελλάδα, «είναι παράδοξα.». «Παράδοξα», καταλήγει η εφημερίδα, γιατί ο Φιράς «δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact