ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε εκεχειρία για 72 ώρες

Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να τηρήσουν 72ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ στις 08:00 την Παρασκευή 1η Αυγούστου. Σύμφωνα με αυτή, «οι δυνάμεις εδάφους θα παραμείνουν στις θέσεις τους» κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δεν θα αποσυρθούν.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να συμμορφωθούν πλήρως με τις δεσμεύσεις τους κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας», δήλωσαν Κέρι και Μπαν. «Η εκεχειρία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου να δοθεί στους αμάχους η πολυπόθητη ανάπαυλα από τις βιαιότητες».

 H Χαμάς δεσμεύεται να τηρήσει τη συμφωνία αν κάνει το ίδιο και το Ισραήλ

Η Χαμάς, η κυρίαρχη μαχητική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας, δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφώνησε με το Ισραήλ, η οποία θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και έχοντας στο νου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λαό μας, οι οργανώσεις αντίστασης συμφώνησαν στην 72ωρη ανθρωπιστική και αμοιβαία εκεχειρία που θα ξεκινήσει στις 08:00 (τοπική και ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή, εφόσον όμως και η άλλη πλευρά τηρήσει τη συμφωνία», δήλωσε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στο πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Άμπου Ζούχρι.

«Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις είναι ενωμένες σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Άμπου Ζούχρι.

Οι ΗΠΑ καλούν σε αυτοσυγκράτηση και συνομιλίες 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει σθεναρά τη νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε για «αυτοσυγκράτηση» τις ώρες πριν από την έναρξη της εκεχειρίας που θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 08:00 το πρωί.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση έως ότου ξεκινήσει αυτή η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως είναι δυνατό να ξεκινήσουν «άμεσα» συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες περί ασφάλειας από την πλευρά του Ισραήλ και να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της Γάζας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή είναι μέσω μια μόνιμης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κέρι: Επιτακτική ανάγκη να βρουν κοινά σημεία Ισραήλ και Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε την τριήμερη κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς ως μια «ευκαιρία για ηρεμία» και τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν κοινά σημεία.

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου πρόκειται να καλέσει στο Κάιρο τις δύο πλευρές ώστε να λάβουν μέρος σε «σοβαρές» διαπραγματεύσεις και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν μια μικρή αντιπροσωπεία για να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

«Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία για ηρεμία», δήλωσε ο Κέρι σε δημοσιογράφους. «Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι άνθρωποι να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένα κοινό έδαφος συνεννόησης», είπε.

Στους 61 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών, στους 1.458 των Παλαιστινίων

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο προσφύγων Νουσεϊράτ που βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας και τη νότια πόλη Χαν Γουνίς, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κέντρα.

Ένδεκα νεκροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Νουσεϊράτ, δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλα τα θύματα βρίσκονταν στο σπίτι μίας οικογένειας τη στιγμή της επιδρομής. Τρεις ακόμα, συμπεριλαμβανομένης μίας γυναίκας, σκοτώθηκαν στη Χαν Γουνίς.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφθασε στους 1.458, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, προσθέτοντας ότι αυτές οι συγκρούσεις είναι οι πιο αιματηρές στο έδαφος του Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά όλμων, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα σε 61. Το περιστατικό σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με τον στρατό.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact