ΕΛΛΑΔΑ

Ιστορίες καθημερινής… τρέλας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ Αττικής


Αττική: Μία διακομιδή κάθε 90 δευτερόλεπτα

Ιστορίες καθημερινής… τρέλας διαδραματίζονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ Αττικής. Αντί να καταγράφουν και να διαχειρίζονται τα επείγοντα συμβάντα, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας καλούνται να… υποδυθούν ποικίλους ρόλους, από γιατρούς και φαρμακοποιούς μέχρι ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, παρέχοντας την αναγκαία κάθε φορά στήριξη στον συνομιλητή τους στην άλλη άκρη της γραμμής 166, ενώ την ίδια στιγμή «υποχρεούνται» να γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά αν όχι τη… Wikipedia, τουλάχιστον τον Χρυσό Οδηγό.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ Αττικής, το Κέντρο δέχεται κάθε μέρα περίπου 5.500 τηλεφωνικές κλήσεις. Ωστόσο, μόνο οι 1.500 κλήσεις αφορούν σε προβλήματα υγείας και διακομιδές – οι οποίες σημειωτέον επανεξετάζονται και ιεραρχούνται πριν πραγματοποιηθούν.
 
Περί τις 4.000 τηλεφωνικές κλήσεις είναι γενικής και ειδικής φύσεως, με την αναζήτηση πληροφοριών και την «απαίτηση» για εξ αποστάσεως διάγνωση να κυριαρχούν. Οι αρμόδιοι του ΕΚΑΒ απευθύνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια έκκληση στους πολίτες να μην τηλεφωνούν παρά μόνο εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό, ωστόσο η αδιαφορία και η άγνοια σε συνδυασμό με τη μη χρέωση της κλήσης οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
 
Πάνω από 2.500 κλήσεις κάθε μέρα αφορούν το… καυτό ερώτημα ποιο νοσοκομείο ή φαρμακείο εφημερεύει. Μάλιστα, όπως λένε οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ακόμη κι αν ενημερώνουν τους πολίτες ότι υπάρχουν πλέον ειδικές τηλεφωνικές γραμμές για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία ή φαρμακεία και τους ζητούν ευγενικά να «ελευθερώσουν» τη γραμμή για κάποιο επείγον περιστατικό, δεν αλλάζει κάτι δραστικά. Οι πολίτες επιμένουν να λάβουν την πληροφορία και, παρότι υπόσχονται ότι δεν θα τηλεφωνήσουν ξανά, δεν τηρούν την υπόσχεση.
 
Αττική: Μία διακομιδή κάθε 90 δευτερόλεπτα
 
Από τις 1.500 κλήσεις που αφορούν σε αιτήματα διακομιδών περιστατικών, πραγματοποιούνται τελικά περίπου 1.000 διακομιδές. Από αυτές, οι περίπου 200 αφορούν τα χρόνια περιστατικά, όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κα και τις μετακινήσεις τους από και προς σε νοσοκομεία για εξετάσεις ή επεμβάσεις ή θεραπείες.
 
Στο τηλεφωνικό κέντρο της Αττικής – μαζί με εκείνο της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης έχουν σύστημα καταγραφής και καταμέτρησης-  εργάζονται ανά βάρδια 10 άτομα, πλην των προϊσταμένων. Όλοι συγκαταλέγονται στα πληρώματα, δηλαδή έχουν γνώσεις προνοσοκομειακής φροντίδας.
Όπως εξηγεί στο protothema.gr, ο υπεύθυνος του Κέντρου, κ. Γεράσιμος Λασκαράτος, σε κάθε βάρδια ο εργαζόμενος απαντά σε 150 με 180  τηλεφωνήματα. Στόχος του Κέντρου είναι οι κλήσεις να μην ξεπερνούν σε διάρκεια το 1 με 1,5 λεπτό. Κι αυτό διότι πρέπει η κλήση να προωθηθεί από τον τηλεφωνητή στον υπάλληλο που διαχειρίζεται τα οχήματα, να αξιολογηθεί το συμβάν και να δοθεί η εντολή για την διακομιδή του περιστατικού με τον συνολικό απαιτούμενο χρόνο να μην ξεπερνά τα 2 με 3 λεπτά. Τελικός στόχος πάντοτε, εφόσον διαπιστώνεται επείγον περιστατικό ο χρόνος προσέγγισης του οχήματος στον τόπο του συμβάντος να μην υπερβαίνει τα 8 με 10 λεπτά.
 
«Παιδί, ανακοπή, τροχαίο είναι το top 3 των περιστατικών που κινητοποιούν αμέσως τους τηλεφωνητές του ΕΚΑΒ. Σε αυτά τα περιστατικά η διακομιδή προχωρά με διαφορετικό  ρυθμό» τονίζει ο κ. Θεόδωρος Ζέρβας, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ.
 
Φάρσες και ευτράπελα στο 166
 
Σύμφωνα με την καταγραφή των κλήσεων, μεγάλο ποσοστό από τις τηλεφωνικές κλήσεις που δεν αφορούν διακομιδές γίνονται από άτομα μοναχικά ή άτομα με ψυχικά νοσήματα ή και από άτομα που κάνουν φάρσες. Κάποιος καλεί επανειλημμένα και ζητεί να τον συνδέσουν με τον… Θεό, άλλος τηλεφωνεί αποβραδίς για να μάθει τον καιρό της επομένης, τρίτος και…αδιάκριτος ζητεί να μάθει τι χρώμα εσώρουχο φορά η υπάλληλος που απαντά: πρόκειται για τα ευτράπελα περιστατικά που ανασύρουν από τις πρόσφατες βάρδιες τους οι εργαζόμενοι που συνάντησε το protothema.gr.
 
Τις περιόδους των διακοπών όπως και των εορτών οι κλήσεις από τους μοναχικούς ή ψυχικά ασθενείς ή τους ηλικιωμένους αυξάνονται. Άνθρωποι που με πρόσχημα ότι ψάχνουν νοσοκομείο ή φαρμακείο, ή ότι αισθάνονται κάποιο πόνο, κρατούν τη γραμμή ανοιχτή και προσπαθούν να παρατείνουν την κουβέντα με τον συνομιλητή τους στην άλλη άκρη της γραμμής. Ο δε όγκος των τηλεφωνημάτων αυξάνεται κατακόρυφα τις βραδινές ώρες, με το θετικό να είναι ότι το βράδυ μειώνονται συνήθως πολύ οι κλήσεις για περιστατικά.
 
Το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και αστεϊσμού μεταξύ των εργαζομένων, όταν φυσικά δεν ασφυκτιούν υπό το βάρος των επειγόντων. «Το προσωπικό καταβάλλει προσπάθεια να χειριστεί όλα τα τηλεφωνήματα, αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες που έχει ζητηθεί η  συνδρομή της αστυνομίας. Πλέον το Κέντρο της Αττικής διαθέτει ειδικό σύστημα «σπασίματος»  του τηλεφωνικού απορρήτου, οπότε εντοπίζονται αμέσως όσοι  επιμένουν να τηλεφωνούν στο 166 με την πρώτη ευκαιρία» λέει ο κ. Ζέρβας. 
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact