ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή δημόσια στήριξη Ομπάμα σε Μέρκελ για το προσφυγικό: «Βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Ισχυρή δημόσια στήριξη στην -βαλλόμενη εντός και εκτός Γερμανίας- Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό, προσέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λέγοντας ότι η καγκελάριος «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». 

Ο κ. Ομπάμα έφθασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Ανόβερο και έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από την κυρία Μέρκελ στο Σλος Χερενχάουζεν, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/SEBASTIAN GOLLNOW

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ομπάμα «χειροκρότησε» τους χειρισμούς της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι «βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

«Δίνει φωνή σε αξίες που ενώνουν τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζουν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ανγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, είναι πολύ δύσκολο για εμάς απλά να χτίζουμε τείχη» ανέφερε αναγνωρίζοντας στην καγκελάριο πως έχει λάβει σκληρές αποφάσεις.

Ωστόσο, ο Ομπάμα επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στην ιδέα της εγκαθίδρυσης «ασφαλών ζωνών» στην συριακή επικράτεια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρακτικά θα ήταν δύσκολο και θα απαιτούσε αυξημένη στρατιωτική ανάμειξη. Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ έχει  στηρίξει την ιδέα της δημιουργίας ζωνών που μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές καταφύγιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία.Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε την Γερμανίδα καγκελάριο «έμπιστη εταίρο» και ανέφερε ότι εάν ο έλεγχος ασφαλών ζωνών από τη μετριοπαθή αντιπολίτευση ενταχθεί στις συνομιλίες της Γενεύης, τότε «εδώ δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσά μας».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/CHRISTIAN CHARISIUS

Η διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου 

Οσον αφορά την προώθηση της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) τονίζοντας πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, εκφράζοντας, μάλιστα, την πεποίθηση πως η διαπραγμάτευση επί της TTIP μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.

Στο πλαίσιο της προώθησης της επίμαχης συμφωνίας στη Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος μετέβη το απόγευμα της Κυριακής μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ στα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης βιομηχανικής τεχνολογίας παγκοσμίως στο Αννόβερο.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/KAY NIETFELD

Τη Δευτέρα η καγκελάριος φιλοξενεί άτυπη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή των Μπαράκ Ομπάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι με επίκεντρο την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη, το Ισλαμικό Κράτος και την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

Παρέμβαση για την Ελλάδα;

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίζεται έτοιμος για παρέμβαση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο για να βοηθήσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ανώτερου διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, με τους Αμερικανούς να επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρόουντς δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της συζήτησης.
«Δεν γνωρίζω τη δήλωση του Λευκού Οίκου. Μένει ακόμη μια εβδομάδα μπροστά μας. Είναι αυτονόητο ότι στην επίσκεψη της Έκθεσης του Ανόβερου θα γίνει συζήτηση και για τα θέματα παγκόσμιας οικονομίας» είχε τονίσει τότε ο κ. Ζάιμπερτ, που έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ δείχνουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ευρωζώνης.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact