ΚΟΣΜΟΣ

Κάιρο: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για επέκταση της εκεχερίας στη Γάζα


Οι Ισραηλινοί επιδιώκουν την παράταση της 72ωρης εκεχειρίας, όμως Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη λήξη της ισχύος της εκεχειρία

Δεύτερη μέρα της τριήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές επανέλαβαν τις συνομιλίες που διεξάγονται με τη μεσολάβηση των Αιγυπτίων στο Κάιρο. Εξάλλου, τη Δευτέρα οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες διεξήγαγαν εννιάωρες διαπραγματεύσεις χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας των συνομιλιών. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και εξαντλητικές», διαπίστωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Οι Ισραηλινοί επιδιώκουν την παράταση της 72ωρης εκεχειρίας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την παλαιστινιακή πλευρά, όμως Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη λήξη της ισχύος της εκεχειρίας τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.

Επιπρόσθετα, αξιωματούχος της Χαμάς στο Κάιρο, στο πλαίσιο άσκησης πίεσης, απείλησε ότι η οργάνωση δεν θα παρατείνει την εκεχειρία πέραν των 72 ωρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαπραγματευτές κάνουν ασκήσεις ισορροπίας επί μίας διατύπωσης η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις και των δύο πλευρών: Ασφάλεια για το Ισραήλ, άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με μέλη της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, το Ισραήλ πρότεινε τη χαλάρωση των περιορισμών σε δύο συνοριακά περάσματα, το ένα εκ των οποίων θα προορίζεται για τα πρόσωπα και το άλλο για τα εμπορεύματα. Οι τρεις πλευρές έχουν αποδεχθεί την ιδέα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, να περάσει υπό διπλό αιγυπτιακό και παλαιστινιακό έλεγχο.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact