ΓΥΝΑΙΚΑ

«Κάνε κόρη για να σε κοιτάξει στα γεράματα»

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι αυτές που θα φροντίσουν τους ηλικιωμένους γονείς τους, αν χρειαστεί, σε σχέση με τα αδέρφια τους.

Ερευνητές από το Πρίνστον ανέλυσαν τα οικογενειακά δίκτυα 26.000 Αμερικανών και βρήκαν ότι οι… γιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν να είναι αυτοί που θα φροντίσουν τους γονείς τους, όταν αυτοί έχουν ανάγκη.

Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό; «Είναι μήπως αυτό που «περιμένει» η στερεοτυπική κοινωνία στην οποία ζούμε, ή μήπως είναι κάτι που υπάρχει στα… γονίδια;» αναρωτιέται σε άρθρο της στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, η Radhika Sanghani.

Βασικές διαφορές προσωπικότητας

Για το Leslie Francis, καθηγητή Εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Warwick και ειδικό στα θέματα διαφορών μεταξύ των φύλων υπάρχουν δύο θεωρίες. «Η μία εντάσσεται σε ένα κοινωνιολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι άντρες και οι γυναίκες έχουν καλλιεργηθεί με διαφορετικό τρόπο».

Ο ίδιος δε συμφωνεί με αυτή τη θεωρία. Αντίθετα, πιστεύει ότι η τάση αυτή σχετίζεται περισσότερο με τη Φύση: τις βασικές διαφορές προσωπικότητας των δύο φύλων.

Όπως εξηγεί τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των ανδρών είναι περισσότερο κριτικά και αναλυτικά, ενώ οι γυναίκες τείνουν να δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια και αισθήματα.

Για το λόγο αυτό, είναι πιο πιθανό να είναι αυτές που θα φροντίσουν κάποιον που έχει ανάγκη.

Ο Francis πιστεύει ότι οι άντρες και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αποδίδονται στο αντίθετο φύλο, ωστόσο η πλειοψηφία έχει την τάση να «προσκολλάται» στο αρχικό της φύλο, με αποτέλεσμα οι κόρες να προσπαθούν περισσότερο να αναπληρώσουν το «συναισθηματικό κενό» των αδερφών τους.

Μεγαλώνουμε τα αγόρια και τα κορίτσια πολύ διαφορετικά

«Μου φαίνεται τρομακτικό, ότι αυτές οι γενετικές διαφορές θα μπορούσαν να είναι βιολογικές» λέει από την πλευρά της η κλινική ψυχολόγος Linda Blair, η οποία υποστηρίζει την άποψη ότι τα κορίτσια και τα αγόρια εξακολουθούν να μεγαλώνουν πολύ διαφορετικά μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες.

«Όσο κι αν υποτίθεται ότι προσπαθούμε να το αποφύγουμε, μεγαλώνουμε τις κόρες μας με τέτοιο τρόπο που να είναι πιο συμβατά. Τους μαθαίνουμε πώς να φροντίζουν τους άλλους και προκειμένου να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, είναι αυτές που αναλαμβάνουν το φορτίο» πρόσθεσε.

«Τα αγόρια απλά δηλώνουν ότι δεν θα το κάνουν. Αυτό είναι καθαρά στερεοτυπικό και δεν έχει καμία σχέση με τα γονίδια. Τα αγόρια και τα κορίτσια είναι εξίσου ικανά να μάθουν πώς να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους» κατέληξε.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact